Primăvara arabă: cum au ajutat smartphone-urilor să se creeze o revoluţie
Protestele au fost înregistrate pe smartphone-uri şi descărcate în social media, ceea ce a motivat şi organizat mişcarea în mai mult de 20 de ţări. Pe 25 ianuarie 2011, mii de cetăţeni s-au adunat în Piaţa Thrir din Cairo (Egipt) pentru a protesta împotriva corupţiei din guvern. După 18 zile de proteste, preşedintele Hosni Mubarak a fost înlăturat de armată, terminând astfel un regim de 30 de ani, scrie History.
Texte de la Hillary: imaginea care a făcut înconjurul lumii
O imagine cu Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat, care se uita la smartphone-ul său în drum spre Tripoli, Libia, a devenit o senzaţie a internetului. Fotografia a devenit memă pe internet numită Texts from Hillary, unde se imaginau texte între Clinton şi alte personalităţi, precum preşedintele de atunci al Statelor Unite, Barack Obama, Mark Zuckerberg şi alţii. Această sursă de amuzament l-a inspirat pe oficialul Clarence Finney să se intereseze cu privire la statutul contului de e-mail al departamentului lui Clinton.
Deşi atunci întrebarea a fost ignorată, a devenit centrală în campania pentru preşedinţia Statelor Unite din 2016. Astfel, au fost dezvăluite unele probleme, cum ar fi modul în care a tratat atacul asupra Consulatului S.U.A. din Benghazi, Libia. E-mailurile dezvăluite au reprezentat o mare bilă neagră pentru candidatul la Casa Albă, probabil atât de neagră încât a hotărât înfrângerea lui Hillary Clinton.
Atentatul de la Maratonul din Boston: smartphone-urile oferă imagini concludente ale teroriştilor
Atentatul de la maratonul din Boston de pe 15 aprilie 2013 a fost surprins de un martor ocular pe nume Ryan Hoyme. Acesta a surprins a doua detonare la linia de finish. Cele două bombe au fost detonate la o distanţă de 12 secunde, omorând trei persoane şi rănind sute.
Imaginile surprinse au ajutat anchetatorii să prindă inculpaţii, fraţii Dzhokhar şi Tamerlan Tsarnaev. Tamerlan a murit după ce a fost împuşcat de poliţişti şi a fost călcat cu maşina de propriul frate care fugea de la locul faptei într-o maşină furată. Acesta a fost prins ascunzându-se într-o barcă ce era parcată într-o curte a unei case din Boston. Dzhokhar a fost condamnat la moarte pe 15 mai 2015.
Prima imagine Instagram din spaţiu
Astronautul Steven ”Swanny” Swanson şi-a făcut un selfie din Staţia Spaţială Internaţională şi a postat-o pe social media. Cu descrierea ”Back on ISS, life is good. – Swanny” (înapoi pe ISS, viaţa e bună – Swanny), a devenit prima persoană care a postat o fotografie din afara atmosferei Pământului.
Mişcarea împotriva (abuzurilor) poliţiei
Pe 17 iulie 2014, Eric Garner a murit după ce un poliţist de la Departamentul de poliţie din New York l-a sugrumat – o tehnică interzisă. Moartea sa şi confruntarea cu poliţia a fost filmată cu un smartphone. Un poliţist îmbrăcat în civil îl abordează pe Garner, care spune să fie lăsat în pace pentru că nu a făcut nimic. După un minut, poliţiştii decid să-l aresteze. În video se observă că Garner spune ”I can’t breathe” (nu pot să respir) de 11 ori. După ce ajunge ambulanţa, nimeni nu încearcă să-l resusciteze pentru câteva minute.
Cei care au examinat moartea au folosit filmuleţul care a ajutat la stabilirea cauzei morţii: stop cardiat din cauza sugrumării şi a comprimării cutiei toracice din cauza cătuşelor puse la spate. Ultimele cuvinte ale sale (nu pot să respir) au devenit un motto pentru mişcarea Black Lives Matter.
Obama este primul preşedinte american care foloseşte social media
“Hello, Twitter! It’s Barack. Really! Six years in, they’re finally giving me my own account.” (Salutare, Twitter! Sunt Barack. Pe bune” După şase ani, îmi dau în sfârşit propriul meu cont). Acesta este primul mesaj al primului preşedinte american care foloseşte social media, fiind transmis pe 18 mai 2015. De asemenea, Obama este primul care a fost live pe Facebook şi care a folosit un filtru în Snapchat.
Pokemon Go
Mai ştie cineva jocul care a făcut senzaţie anul trecut pe vremea aceasta? A fost lansat pe 6 iulie 2016, în Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite şi extrem de rapid s-a răspândit în întreaga lume. A atins maxim 9,5 milioane de utilizatori activi pe zi care localizau, capturau se luptau şi antrenau pokemoni virtuali.
În afară de senzaţia creată, jocul a prezentat riscuri, în special în ceea ce priveşte neatenţia. Din cauza lui au fost înregistrate 14 morţi.
Facebook Live: omorul unui bebeluş de 11 luni
Jiranuch Trirat, o mamă de 22 de ani din Phuket, Tailanda, era cu fratele său în seara de 24 aprilie 2017 atunci când s-a logat pe contul său de Facebook. Aici a văzut un filmuleţ în direct al prietenului ei, Wuttisan Wongtalay, care şi-a spânzurat copilul, pe Natalie, şi pe urmă s-a sinucis. Jiranuch a alertat poliţia, însă prea târziu.
Ceea ce a înverşunat opinia publică este că Facebook a păstrat filmul pentru încă 24 de ore şi a îngrijorat lumea cu privire la ocurenţa evenimentelor similare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
”Smartphone-urile nu vor mai exista,” previziunea sumbră a lui Mark Zuckerberg
Smartphone-urile care au revoluţionat piaţa tehnologică
Cinci cele mai ieftine smartphone-uri de pe piaţă: ce smartphone poţi avea pentru doar 1,5 dolari