Având drept ţintă albumele cu poze, muzica şi documentele păstrate în memoria internă a dispozitivului, atacurile cu ransomware uşurează de bani tot mai mulţi posesori de smartphone şi tablete, fără garanţia că plata taxei de răscumpărare va reda accesul asupra datelor criptate de aplicaţia malware.
Conform Raportului Kaspersky Lab despre programele malware din T1 2017, răspândirea atacurilor cu ransomware este departe de a scădea, volumul acestui tip de malware pentru dispozitive mobile crescând de peste trei ori (3,5 ori) în timpul primelor luni din an. Numărul fişierelor mobile ransomware detectate a ajuns la 218.625 în această perioadă, comparativ cu 61.832, pe parcursul trimestrului anterior, iar familia malware Congur a reprezentat peste 86% din total. De asemenea, numărul programelor ransomware care vizează orice dispozitiv, sisteme şi reţele, a continuat să crească: în T1 au apărut 11 noi familii de criptori şi 55.679 de noi versiuni ale unor programe anterioare.
Ransomware-ul Congur este un program care blochează – setând sau resetând codul PIN (sau parola) de pe dispozitiv, astfel încât este nevoie ca atacatorii să aibă drepturi de administrator asupra dispozitivului. Unele versiuni de malware profită de aceste drepturi pentru a-şi instala modulul lor în fişierul de sistem, de unde este aproape imposibil de îndepărtat. În ciuda popularităţii malware-ului Congur, Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob.h a rămas cel mai răspândit ransomware pentru dispozitive mobile, deţinând o proporţie de aproape 45% dintre toţi utilizatorii atacaţi pe parcursul T1. Odată lansat, troianul solicită drepturi de administrator, colectează informaţii despre dispozitiv, inclusiv coordonatele GPS şi istoricul apelurilor şi încarcă datele pe un server. Pe baza datelor primite, serverul poate răspunde cu o comandă de blocare a dispozitivului.
Citeşte continuarea pe
Go4it..
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: