RANSOMWARE: Una dintre cele mai mari ameninţări informatice. Cum să te fereşti de ea?

17 05. 2017, 10:00

Fenomenul ransomware este una dintre cele mai mari ameninţări pentru instituţiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană: aproape două treimi dintre statele membre UE derulează investigaţii asupra acestei forme de atac malware. Numărul victimelor creşte într-un ritm alarmant: potrivit Kaspersky Lab, numărul utilizatorilor atacaţi de programe de tip crypto-ransomware a crescut cu 550%, de la 131.000, între 2014-2015, la 718.000, în perioada 2015-2016.

Mai mult, lista celor mai periculoase programe dăunătoare apărute în ultimii şapte ani este dominată de ransomware. WannaCry, care se propagă în acest moment, este un program dăunător care foloseşte o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Vulnerabilitatea MS17-010 îi permite atacatorului să ruleze cod periculos pe un computer şi să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mailuri infectate.

Atacul WannaCry în cifre:
 
– Peste 220.000 de sisteme infectate
– 150 de ţări
– Răsplata medie cerută pe sistemul afectat: 300 de dolari. Aceasta nu este foarte mare dacă o comparăm cu răsplată medie cerută de cei din spatele ransomware-ului Cerber: 1.200 de dolari
 
Un alt exemplu este Locky, apărut în 2016. Au existat peste 60 de versiuni ale acestui program, care au infectat câteva milioane de computere, majoritatea în Europa. La un moment dat în fiecare oră erau infectate aproximativ 5.000 de computere pe oră doar în Germania. Însă primul ransomware de succes a fost CryptoLocker, apărut în 2013.
 
Află cum să te fereşti de această ameninţare pe Go4it
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 
Cum atacă virusul cibernetic WannaCry şi ce trebuie să facem pentru a ne proteja
 
Bitdefender a identificat o ameninţare cibernetică extrem de periculoasă cu un potenţial ridicat de răspândire
 
Datele importante a un miliard de utilizatori Yahoo, furate de hackeri
 
România, ţinta unui nou ATAC INFORMATIC. O grupare din Rusia a ATACAT calculatoare ale Guvernului, în căutare de informaţii