La fel ca un fotbalist, şi un specialist în securitate trebuie să se antreneze pentru a vedea ce metode de atac există şi cum le poate bloca. Pentru antrenamentele în securitate cibernetică sunt folosite laboratoarele virtuale unde calculatoarele sunt făcute în mod voit vulnerabile, adică au portiţe prin care hackerii pot intra, iar specialiştii în securitate trebuie să găsească metode de a bloca aceste portiţe, informează Business Magazin.
Marius Corîci, un clujean cu „antreprenoriatul în sânge”, s-a gândit exact la nevoile specialiştilor în securitate şi a pus în practică ideea unui spaţiu virtual unde aceştia ar putea să-şi încerce abilităţile defensive, dar şi ofensive. A făcut asta încă din 2011, prin intermediul platformei Hack-A-Server, „care era o platformă de tip crowd-source de audit pentru testele manuale de penetrare a serverelor, reţelelor informatice şi aplicaţiilor web”.
Acest proiect nu a avut succes, iar unul dintre motivele invocate de Marius Corîci este faptul că atunci nu au găsit o piaţă de desfacere pentru un astfel de produs. „Fiind un produs unic şi original, era clar că trebuia formată piaţa, adică era nevoie de promovare, de educarea clienţilor”, cu alte cuvinte era nevoie de crearea unei pieţe pentru acest produs, ceea ce însemna costuri de milioane de dolari. „A trebuit să găsim o altă întrebuinţare la ce construisem până atunci. Aşa s-a născut CTF365. Pe infrastructura Hack-A-Server”, explică Corîci.
Citeşte continuarea în Business Magazin!
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Hackeri din Rusia au reuşit să fure peste 3 milioane de dolari pe zi de la furnizori de publicitate
Datele importante a un miliard de utilizatori Yahoo, furate de hackeri