Facebook va începe marcarea ştirile false cu etichete de avertizare
Reprezentanţii Facebook vor iniţializa marcarea ştirilor false cu etichete de avertizare pentru userii care vor încerca să distribuie informaţiile false pe reţeaua de socializare. Ştirile despre care se cunoaşte că sunt false, distribuite cu intenţia de a manipula utilizatorii, vor fi marcate cu ceea ce reprezentanţii Facebook denumesc un „steag”, potrivit CNN.
Citeşte şi O ştire falsă şi criza Facebook. Declaraţia elogioasă a lui Denzel Washington despre Donald Trump
Etichetele de avertizare vor fi dispuse sub titlu, sub forma unui mesaj scris în roşu, cu textul: „Disputat de o terţă parte de fact-checkeri”. Astfel, userii vor putea accesa secţiunea „Află de ce este story-ul disputat” pentru a afla detalii suplimentare.
De asemenea, Facebook anunţă că nu angajaţii reţelei sociale vor face acest fast-checking. Părţile terţe vor fi reprezentate de organizaţii specializate în fast-checking, care au semnat Codul Internaţional de Principii de Fact Checking, redactat de organizaţia de jurnalişti Poynter.
Mark Zuckerberg, CEO al Facebook a precizat în nenumărate rânduri: „nu vrem să fim noi înşine arbitri ai adevărului şi, în consecinţă, ne vom baza pe comunitatea noastră şi pe terţe părţi în care ne încredem”.
Câteva zeci de companii de fast-ckecking din întreaga lume au semnat codul de principii. „Vom utiliza rapoartele din comunitatea noastră, împreună cu alte semnale, pentru a trimite articolele vizate către aceste organizaţii. În cazul în care organizaţiile de control identifică o ştire falsă, acesta va fi semnalată ca ştire disputată şi va exista un link la articolul corespunzător, care oferă detalii suplimentare”, a declarat vicepreşedintele Facebook, Adam Mosseri.
Reprezentanţii Facebook clarifică faptul că utilizatorii vor avea în continuare posibilitatea de a posta tot ce doresc, indiferent dacă e vorba de ştiri false, pe propriile lor pagini de Facebook. „Dar veţi vedea un avertisment care atestă că povestea este disputată”, a adăugat vicepreşedintele Facebook, Adam Mosseri.
Totodată, articolele disputate vor apărea mai jos în News Feed-ul utilizatorului, conform unui algoritm dezvoltat de Facebook.
Facebook şi alte companii de social media se află sub presiune pentru a combate proliferarea aşa-numitelor „ştiri false.” În timp ce conceptul are mai multe definiţii, iar partizanii au început să exploateze termenul, un tip specific de „ştiri false” implică poveşti care sunt concepute pentru a manipula şi a induce în eroare cititorii.
Un exemplu de ştire falsă, de la alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, susţine că Papa Francisc îl sprijină pe Donald Trump. Alt exemplu este cel al tinerilor macedoneni care au creat sute de site-uri cu ştiri false în favoarea lui Trump.
Însă Zuckerberg a afirmat că personal nu crede că „ştirile false” din perioada campaniei pentru alegerile prezidenţiale ar fi răsturnat rezultatul alegerilor din 2016.
Sursa: Mediafax