Compania a declarat că a identificat o problemă a bateriei, dar nu au oferit mai multe detalii. Dacă o baterie cu Li-ion a telefonului mobil se încarcă prea repede o mică eroare de fabricaţie poate provoca un scurtcircuit. Un expert din industrie a încercat să realizeze o alternativă mai sigură a lithiumului.
,,Cred că o persoană ar trebui să-şi facă griji şi să dezvolte o nouă tehnologie a bateriilor,” a declarat experta în stocarea energiei, profesoara Clare Grey, de la Universitatea Cambridge.
,,Ar trebui să fie un punct central atunci când vorbim de dezvoltarea tehnologiei,” a adăugat el.
Care sunt cauzele comune ale scurtcircuitului?
De la lansarea Galaxy Note 7, au avut loc 35 de cazuri în care utilizatorii au declarat că dispozitivul a luat foc, au declarat membrii companiei Samsung, adăugând că au fost vândute 2,5 milioane de aparate.
Bateriile utilizate în general de telefoanele mobile sunt concepute din un catod, un anod şi litiu. Catodul şi anodul sunt separate de un lichid numit electrolit şi de un material poros, numit separator. Litiul călătoreşte prin lichid şi printre cele două componente.
Dacă bateria se încarcă prea repede, se generează căldură, în jurul anodului se formează plăci de litiu care formează un mic circuit. ,, În mod normal există un program din sistemul telefonului care controlează viteza cu care se încarcă. Bateriile sunt optimizate să nu se încarce prea rapid, de aceea uneori este frustrat când bateria se încarcă prea rapid,” a declarat profesoara Grey.
Alte cauze ale unui scurtcircuit pot fi contaminările cu fragmente minuscule de metal, în momentul procesului de producţie sau mici goluri ale sigiliului bateriei care se observă doar atunci când se încarcă.
Pot exista anumite semne ale unei baterii defecte, afirmă profesoara Grey. ,,Uneori bateria începe să miroasă ciudat şi să se curbeze înainte de a ceda complet”.
Sursa: BBC
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: