Un grup de cercetători ai Universităţii Irvine din California au descoperit în mod aproape accidental un super-acumulator care poate fi reîncărcat de sute de mii de ori fără a-i degrada capacitatea de înmagazinare a energiei, scrie Go4it.
În prezent, cei mai buni acumulatori disponibili pentru uz comercial pot suporta aproximativ 7000 cicluri complete de încărcare/descărcare înainte de a deveni inutilizabili, ceea ce ar fi suficient chiar şi pentru cele mai solicitante scenarii de utilizare, dacă densitatea prea mică de înmagazinare a energiei nu i-ar face impractici pentru folosirea cu gadgeturi moderne (ex. smartphone).
Grupul de cercetători americani nu viza însă neapărat crearea unui acumulator mai longeviv, ci unul mai sigur care să nu folosească lichide volatile cum este Litiul, material combustibil care reacţionează violent la contactul cu aerul, potrivit Go4it.
Încercând să rezolve acest neajuns al bateriilor cu litiu, cercetătorii au creat un acumulator bazat exclusiv pe substanţe în formă solidă, folosind electrolit sub formă de gel depozitat pe nano-fire din aur. În timp ce scopul declarat era doar crearea unei baterii mai puţin combustibilă, produsul obţinut a demonstrat şi rezistenţă mult îmbunătăţită la uzură.
În timp ce încorporarea nano-firelor în structura bateriilor nu este chiar o noutate, actuala generaţie de acumulatori Li-Ion folosindu-le deja, reţeta cu nano-fire din aur şi gel electrolitic este o abordare cu rezultate mult peste aşteptările cercetătorilor, care au reuşit să obţină peste 200.000 cicluri de încărcare/descărcare din prototipul creat fără a observa o degradare semnificativă a performanţelor sale.
Urmând unei etape riguroase de testare, este posibil ca noul tip de acumulator să ajungă şi în echiparea gadgeturilor mobile pe care le folosim în activităţile de zi cu zi, însă momentan nu au fost anunţate planuri concrete în această direcţie.
Sursa: Go4it