Home » Lumea digitală » O nouă victorie istorică pentru inteligenţa artificială. Campionul Lee Se-dol, învins pentru a doua oară de maşina AlphaGo: ”Am rămas fără cuvinte” – VIDEO

O nouă victorie istorică pentru inteligenţa artificială. Campionul Lee Se-dol, învins pentru a doua oară de maşina AlphaGo: ”Am rămas fără cuvinte” – VIDEO

Publicat: 10.03.2016
Campionului mondial la Go, sud-coreeanul Lee Se-dol, a pierdut şi al doilea meci, din seria de cinci confruntări, în faţa inteligenţei artificiale dezvoltate de Google, AlphaGo.

Softul de calculator AlphaGo a câştigat partida după  patru ore şi jumătate de joc.

”Ieri am fost surprins, dar azi sunt mai mult decât atât, am rămas fără cuvinte. Recunosc că a fost o pierdere foarte clară din partea mea. Încă de la începutul jocului nu am simţit că a fost un punct în care am condus”, a declarat Lee, în vârstă de 33 ani.

„Cred că este dovada abilităţilor incredibile ale lui Lee Se-Dol. Suntem foarte încântaţi că AlphaGo a jucat unele mişcări destul de surprinzător şi frumos, potrivit comentatorilor, fiind uimitor să le vezi”, declarat, la rândul său,  Demis Hassabis, fondatorul unităţii DeepMind a Google, care a dezvoltat programul AlphaGo.

Victoria vine la o zi după ce AlphaGo l-a învins pe Lee Se-Dol, care a devenit jucător profesionist de Go la vârsta de doar 12 ani.

Partidele de Go dintre cei doi adversari vor continua până în 15 martie, miza înfruntării dintre inteligenţa artificială şi cea umană fiind un premiu de un milion de dolari. Meciurile pot fi urmărite LIVE aici.

Regulile jocului de Go sunt în principiu simple: cei doi jucători încearcă să cucerească spaţii pe tabla construită cu forma unui caroiaj de 19 linii şi 19 coloane, folosind piese albe şi negre care se aşează la intersecţiile dintre linii şi coloane.

Go este un vechi joc de table din China, fiind considerat mult timp una dintre cele mai mari provocări pentru inteligenţa artificială.

Sursa: The Verge

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase