Are 1,75 metri şi 82 de kilograme. Înfăţişarea lui şi modul în care se mişcă te trimit cu gândul la filmele Science Fiction, în care roboţi concepuţi de om sfârşesc prin a se „răzvrăti” împotriva acestuia.
Firma care a fabricat noua versiune a robotului Atlas dă însă asigurări că acesta e cum nu se poate mai paşnic şi că rolul său e de a-l asista pe om în diverse activităţi, aşa cum reiese şi dintr-un clip video publicat pe Internet.
Noua versiune a robotului Atlas este mai mică decât originalul, dar beneficiază de multe îmbunătăţiri. Maşinăria funcţionează cu o baterie ce poate fi ataşată atât la interior, cât şi la exterior şi are noi captatori plasaţi în membrele inferioare, care-i permit să-şi păstreze echilibrul pe teren accidentat sau dacă este împins.
În videoclipul de circa trei minute, Atlas este supus unor probe dificile: deschide singur o uşă, merge prin pădure pe un teren denivelat, fără să fie conectat la o sursă de energie, ridică diverse pachete şi se lasă chiar „agresat” de un om, care-l trimite la pământ, dar se ridică singur în doar câteva secunde.
Atlas funcţionează cu ajutorul unui sistem complicat de cricuri hidraulice şi se orientează în spaţiu datorită senzorilor plasaţi în cap.
Robotul poate fi programat să execute sarcini simple, repetitive, cum ar fi deplasarea unor cutii grele şi aranjarea lor pe raft.
Un inconvenient, pe lângă eventualul preţ sau autonomia sa, este zgomotul produs de motoare în timpul mişcărilor. Acest lucru e de altfel motivul invocat în luna decembrie de armata americană, pentru a pune capăt unui contract ce prevedea o comandă de roboţi-câini, care să poată transporta materiale într-un teatru de operaţiuni.
Cu acest nou model, firma americană de robotică intenţionează să se orienteze din nou spre piaţa civilă.
Sursa: RFI