Japonia planifică construcţia celei mai mari centrale de energie solară plutitoare din lume. FOTO+VIDEO
Aşa cum energia solară devine o parte tot mai mare în întregul peisaj energetic, inginerii din întreaga lume sunt peocupaţi să constriască centrale solare mari şi eficiente pentru a ţine pasul cu cererea.
Aceasta va fi a patra astfel de centrală plutitoare pe care Kyocera o construieşte, dar care promite să fie cea mai impresionantă dintre toate. Centrala va fi construită în rezervorul Yamakura Dam, la sud-est de Tokyo, şi va pompa (după ce va fi finalizată în martie 2018) 13,7 megawaţi (MW) de energie.
Cele 51.000 de panouri fotovoltaice vor acoperi aproximativ 180.000 de metri pătraţi de spaţiu, echivalentul a 18 terenuri de fotbal. Kyocera afirmă că noua fabrică va oferi suficientă energie pentru circa 5.000 de gospodării medii cu 7.411 de tone de emisii de CO2 anual (echivalentul a 19.000 de barili de petrol).
”Centralele solare plutitoare acoperă suprafeţe mari de apă din Jponia, rezervoare cu scopuri agricole”, spune Kyocera. Procesul de construire a acestei centrale a început în octombrie 2014, iar Kyocera spune că are planuri să construiască mult mai multe în viitor.
Potrivit afirmaţiei lui John Boyd, de la publicaţia IEEE Spectrum, Kyocera este în parteneriat cu experţii în energia solară Ciel et Terre. Compania franceză a fost prima care a utilizat acest tipuri de panouri solare plutitoare în anul 2006.
Modulele de sprijin ale platformei de montare sunt realizate dintr-un material reciclabil, fără metal, dintr-o polietilenă de înaltă densitate, care este rezistent la coroziune şi la razele ultraviolete ale Soarelui.
Ciel et Terre afirmă că panourile solare şi instalaţia sa nu afectează calitatea apei în nici un fel, chiar dacă nivelurile de evaporare sunt reduse. Noua instalaţie din Japonia va fi ancorată la fundul rezervorului Yamakura Dam şi este proiectat ca să fie rezistentă la diverse condiţii meteorologice, inclusiv la un taifun.
Astăzi, cea mai mare centrală solară din lume este Ivanpah Solar Power Facility, în deşertul Mojave din California. Capacitatea totală de energie este 392 MW, iar suprafaţa acoperită este de aproape 100 de ori mai mare decât cel mai recent proiect de construcţie al Kyocera.
Faptul cel mai important este că tehnologia colectării energiei solare se dovedeşte suficient de flexibilă pentru a fi utilizată în toate tipurile de forme de pe tot globul pământesc.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm şi: