Ei bine, asta este ceea ce unii cercetători numesc „vibraţii fantomă”.
90% dintre utilizatorii telefoanelor mobile suferă de „sindromul vibraţiilor fantomă”, potrivit unui filozof şi profesor asistent la o universitate din Statele Unite, scrie The Independent. Fenomenul e cauzat de folosirea intensă a telefonului mobil.
Utilizatorii telefoanelor mobile au senzaţia eronată că telefonul lor sună, însă este vorba despre deprinderile memorate de organismul uman, în urma utilizării intense a telefonului mobil.
Profesorul Robert Rosenberger (Georgia Institute of Technology din Atlanta) spune pentru BBC că atunci când o persoană îşi lasă telefonul în buzunar, dispozitivul devine „parte integrantă” a corpului. Cam ca atunci când uiţi că ai ochelarii de vedere pe nas: „Unii susţin că tehnologia ne resetează cumva creierul, dar eu cred că totul ţine de faptul că am ajuns să ne percepem telefonul ca pe o parte integrantă a corpului nostru. E ca atunci când porţi o pereche de ochelari. Când te-ai obişnuit cu ei şi aproape că au devenit o parte din tine, ajungi să uiţi uneori că-i porţi. La fel se întâmplă şi cu telefonul din buzunar. Devine o parte din tine, iar tu fiind „antrenat” să percepi vibraţiile telefonului ca pe un semnal că ai primit un apel sau un sms, devine uşor să interpretezi greşit alte senzaţii similare. De exemplu, dacă-ţi alunecă telefonul în buzunar, ai impresia că te sună cineva, dacă ţi se mişcă pantalonul, crezi că ai primit un sms, dacă ai spasme musculare, iar ţi se pare că ai primit un apel. Dar de fapt nu e vorba decât de o vibraţie fantomă”.
Un studiu recent la care au participat studenţi a scos în evidenţă faptul că 90% dintre cei chestionaţi au declarat că s-au confruntat cu fenomenul „vibraţiilor fantomă”.
Cei intervievaţi au spus că sunt neliniştiţi „din cauza diferitelor tehnologii folosite, fie că este vorba despre mesajele text, fie cele de tip e-mail, pentru că îi ţin într-o stare de nervozitate”, potrivit lui Robert Rosenberger.
Cercetarea a fost publicată în revista de specialitate Computers in Human Behaviour.
Sursa: RFI