Pentru a fortifica legătura dintre medicină şi IT, o nouă aplicaţie şi-a atribuit sarcina de a diagnostica cancerul de piele, prin furnizarea unei "rate de risc". Autorii aplicaţiei susţin că aceasta are o exactitate de 83 %.
Aplicaţia SkinVision utilizează fotografia făcută cu smatphone-ul pentru a analiza o aluniţă sau pistruii unei persoane. Scopul este de a evalua riscul de melanom sau cancer de piele în încercarea de a creşte detectarea precoce.
Sursa foto: Supplied/SkinVision
Aplicaţia foloseşte un algoritm de analiză a leziunilor bazat pe geometria fractală. Aplicaţia oferă un „rating de risc” şi recomandări în legătură cu aluniţa, o fotografie ce poate fi expediată ulterior medicului.
“Aplicaţia nu este concepută pentru a înlocui opinia unui expert medical sau să substituie consultaţia unui medic, dar, în schimb, oferă un instrument de analiză şi de urmărire a aliniţelor, la nivel profesional, ajutându-i pe oamenii să se pregătească pentru întâlnirile cu medicul, având propria galerie de imagini personale”, afirmă CEO-ul companiei SkinVision, Dick Uyttewaal.
Verificarea cu regularitate a aluniţelor sau a leziunilor poate ajuta în depistarea precoce sau în prevenirea melanomului şi a cancerului de piele.
Un nou studiu al Consiliului de Cancer din Australia a arătat că jumătate din arsurile solare la adulţi sunt datorate activităţilor recreative care au loc la domiciliu, precum grădinăritul, lectura la soare sau treburile din curte. Picnicurile şi ieşirile la grătar sunt, de asemenea, zone de pericol unde se pot produce arsuri solare, însă mai puţin periculoase decât plaja şi piscina.
Activităţile ce au legătură cu apa sunt cauza a 29 la sută dintre arsurile solare la adulţi, în timp ce sportul cauzează 21 %.
Cancerul de piele reprezintă aproximativ 80 la suta din toate cazurile de cancer nou-diagnosticate şi între 95 şi 99 la sută din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la soare.