Două aplicaţii realizate de IT-işti români, extrem de utile persanelor cu sindrom Down şi autism, câştigătoare ale unor premii în Olanda

06 11. 2015, 20:00

Revista Computable (platforma de informare pentru specialiştii din industria ITC din Olanda) premiază în fiecare an cele mai inovative şi creative aplicaţii care au impact asupra societăţii. Cele două proiecte desemnate câştigătoare se referă la crearea unei soluţii pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv sindrom Down şi autism.

”În acest an, Yonder a avut bucuria ca patru aplicaţii ale unor firme olandeze, dezvoltate practic în România, să fie nominalizate pentru premii. Este vorba despre LARS (educaţie), Quli (sănătate), Port of Roterdam (entreprise) şi iGeboorte (administraţii locale). LARS si Quli au câştigat categoriile la care au fost nominalizate — Proiectul anului în educaţie şi respectiv Proiectul anului în sănătate”, se arată într-un comunicat.

LARS a fost dezvoltat de specialiştii companiei Yonder din Iaşi şi Cluj.

Potrivit directorului de comunicare al firmei, Mihaela Roşca, aplicaţia a apărut ca răspuns la o nevoie reală, Lars fiind numele real al unui băieţel olandez care are sindrom Down şi care merge la o şcoală specială.

”În mod normal, Lars merge la şcoală într-un autobuz special, dar de multe ori părinţii îl duc şi îl iau de la şcoală ei înşişi. Aplicaţia face posibilă interacţiunea între părinţii copiilor aflaţi în aceeaşi situaţie, astfel încât aceştia să poată transporta la şcoală şi apoi acasă mai mulţi copii pe care să îi ia de pe traseu. O aplicaţie care creşte eficienţa, auto-sustenabilitatea şi implicarea cetăţenilor în rezolvarea propriilor probleme”, a explicat Roşca.

Al doilea premiu a fost câştigat de Quli, la categoria Proiectul anului in sănătate. Portalul de servicii medicale Quli este o aplicaţie realizată pentru o companie olandeză de produse software. O prescurtare de la ‘Quality of Life’, programul este destinat pacienţilor cu probleme de sănătate sau nevoi speciale, dar şi celor care vor să îşi monitorizeze starea de sănătate.

”Utilizatorul are aici la îndemână, online, o fişă medicală accesibilă oricând şi poate crea o ‘reţea’ de familie, prieteni şi medici cu care să împărtăşească informaţiile privitoare la propria sănătate, cu accent pe păstrarea intimităţii sale. Quli îi ajută pe pacienţi, în special pe cei cu nevoi speciale (exemplu — autism) să aibă o viaţă cât mai independentă şi să prevină bolile printr-un stil de viaţă sănătos, crescând calitatea vieţii şi reducând şi presiunea pusă pe sistemul de asigurări de sănătate”, a explicat Mihaela Roşca.

Potrivit sursei citate, Computable Awards este cea mai prestigioasă competiţie de specialitate din Olanda şi răsplăteşte proiectele considerate de succes, inovatoare şi sustenabile. Acordate de cea mai mare revistă de IT, Computable, premiile sunt decise pe baza voturilor unui juriu format din specialişti, alături de un vot public.

Yonder este furnizor de servicii software, care deserveşte companii de produse software din Europa de Vest şi din Olanda şi face parte din Total Specific Solutions Group (TSS). Compania are în prezent 260 de angajaţi în România, dintre care 200 în centrul de dezvoltare de la Cluj, iar 60 la Iaşi.