Portretul face parte dintr-o colecţie ce cuprinde alte 1.500 de imagini şi fotografii, realizate din 1837 până în zilele noastre, ce vor fi scoase la vânzare la aceeaşi licitaţie, organizată de casa Drouot din Paris.
„Este Sfântul giulgiu al fotografiei. Cea mai veche imagine veridică a unui om seamănă cu o mică oglindă în tonuri lăptoase, ce poate fi ţinută în căuşul palmei”. Acestea sunt cuvintele rostite de colecţionarul şi comerciantul de artă Marc Pagneux, posesorul portretului. Cuvintele sale au fost publicate pe 2 noiembrie 1998 în cotidianul Libération, cu ocazia primei apariţii publice a colecţionarului francez, într-un articol care a relatat extraordinara descoperire făcută de acesta într-un târg de vechituri din Vanves.
Marc Pagneux a cumpărat micuţul portret – ce are dimensiunile de 5,8 centimetri x 4,5 centimetri – în 1989. Însă a avut nevoie de aproape zece ani pentru a descoperi şi a autentifica o menţiune care a revoluţionat istoria fotografiei – o legendă scrisă de Louis Jacques Mandé Daguerre, în creion, pe spatele peliculei din sticlă a acelei imagini: „M. Huet, 1837” („Domnul Huet, 1837”). Prezentarea oficială a procedeului a fost realizată abia după trei ani, în 1840.
Acest portret va reprezenta punctul central al licitaţiei de pe 19 martie. Prezentarea sa are efectul unei veritabile „bombe”, mai ales în Statele Unite, unde se consideră că inventatorul primului portret realizat cu un dagherotip a fost un american, nu un european.
Catalogul pus în vânzare de Pierre Bergé conţine şi scrisori ale lui Daguerre, conservate în Rusia şi publicate după Al Doilea Război Mondial, în 1947. Într-o scrisoare adresată unuia dintre coinventatorii fotografiei, Isidore Niépce, datând din 17 ianuarie 1938, Daguerre afirmă că a realizat mai multe portrete, „dintre care unul este destul de reuşit”. Ar putea fi chiar misteriosul „domn Huet”, afirmă jurnaliştii de la Le Figaro.
Sursă: Mediafax