Poliţia federală americană îl caută pe Bogacev care este acuzat în Statele Unite de un comiterea unor atacuri informatice prin intermediul reţelei GameOver Zeus, prin care ar fi furat peste 100 de milioane de dolari din conturi bancare online.
Rusul a fost acuzat de către autrităţile federale din Pittsburgh (Pennsylvania) de conspiraţie, atac informatic, fraudă online, fraudă bancară şi spălare de bani în legătură cu presupul rol de administrator al GameOver Zeus. El este acuzat de plănuirea unor fraude bancare şi în Omaha (Nebraska) în legtură cu presupusa sa implicare într-o variantă anterioară a malwareului Zeus, cunoscută sub numele de „‘Jabber Zeus”.
Bugacev este „cunoscut ca amator de plimbări cu ambarcaţiuni şi ar putea călători la bordul navei sale în Marea Neagră”, afirmă FBI în posterul cu inscripţia „căutat”.
Potrivit CBS, FBI a prezentat botnetul din 2014 drept „un tip extrem de sofisticat de malware conceput special să fure informaţii bancare şi de alt fel din computerele pe care le infectează”.
Foto: FBI
Biroul Federal american de Investigaţii precizează că virusul este răspândit mai ales prin e-mailuri nesolicitate sau mesaje de tip phishing.
Potrivit unor oficiali din cadrul Biroului, Bogacev s-ar afla în continuare în Rusia.
Şeful Diviziei FBI pentru inffracţiuni cibernetice grave Joseph Demarest a declarat că agenţia este la curent cu existenţa a aproximativ 60 de grupuri care ameninţă securitatea cibernetică americană. El a refuzat să spună ce ţări se află în spatele acestor grupuri.
Agenţia rusă pentru securitate internă FSB şi-a exprimat recent interesul să coopereze cu autorităţile americane în investigarea infracţiunilor cibernetice, potrivit lui Demarest, însă el nu a legat această ofertă de cooperare de cazul lui Bugacev.
În schimb, China nu şi-a exprimat vreun interes faţă de o cooperare în acest domeniu cu Statele Unite, a mai spus reprezentantul FBI. Statele Unite au inculpat în noiembrie cinci ofiţeri din armata chineză, pe care i-au acuzat de comiterea unor atacuri cibernetice asupra sistemului energetic nuclear american şi industriilor metalurgică şi eoliană.
Demarest a mai declarat că FBI a aflat, la o lună după ce Sony Pictures a raportat primele atacuri cibernetice la scară largă, că în spatele acestora se afla Coreea de Nord. El a anunţat că anchetatorii nu au găsit dovezi care să susţină acuzaţii potrivit cărora hackerii de la Sony Pictures ar fi fost ajutaţi de persoane dinăuntru. FBI a repertoriat „peste 100 (de atacuri cibernetice) majore” în 2014, a precizat oficialul, adăugând că au fost găsite dovezi ale unor colaborări din interiorul ţintelor în „mai puţin de o mână” dintre aceste cazuri.
Sursă: Mediafax