Home » D:News » A murit ultimul supravieţuitor al echipajului care a lansat bomba atomică de la Hiroshima. Peste 140.000 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci

A murit ultimul supravieţuitor al echipajului care a lansat bomba atomică de la Hiroshima. Peste 140.000 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci

A murit ultimul supravieţuitor al echipajului care a lansat bomba atomică de la Hiroshima. Peste 140.000 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci
Publicat: 30.07.2014
Theodore Van Kirk, ultimul supravieţuitor al echipajului care a lansat bomba atomică asupra oraşului japonez Hiroshima, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a decedat la vârsta de 93 de ani, informează theguardian.com.

Theodore Van Kirk a murit luni, din cauze naturale, în reşedinţa sa din Stone Mountain, Georgia (SUA), a declarat fiul acestuia, Tom Van Kirk.

Theodore Van Kirk a fost pilotul Enola Gay, un avion de bombardament de tipul B-29 Superfortress, care a lansat pe 6 august 1945, asupra oraşului Hiroshima, prima bombă atomică din lume, denumită „Little Boy”. La vremea respectivă, Theodore Van Kirk avea 24 de ani.

„Little Boy”, bomba cu uraniu de patru tone lansată asupra oraşului Hiroshima, a provocat moartea a aproximativ 140.000 de persoane, fie pe loc, fie în urma rănilor şi radiaţiilor.

Într-un interviu acordat Associated Press, în 2005, Theodore Van Kirk a spus că experienţa trăită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial i-a demonstrat că războaiele şi bombele atomice nu rezolvă nimic. De asemenea, Van Kirk a precizat că şi-ar dori ca folosirea armelor să fie abolită.

În memoria lui Theodore Van Kirk va fi organizat un serviciu funerar pe 5 august, în oraşul său natal, Northumberland, din statul american Pennsylvania.

Van Kirk va fi înmormântat în Northumberland, alături de soţia sa, care a murit în 1975. Ceremonia de înmormântare va fi privată.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase