Care este cea mai folosită valută din lume? Dolarul american este cea mai utilizată monedă în comerțul internațional, chiar și în tranzacțiile dintre țări care nu au legături directe cu Statele Unite.
Care este cea mai folosită valută din lume? Este vorba despre dolarul american.
Dolarul este moneda în care multe țări își exprimă cursul de schimb valutar. Pentru a-și menține cursul oficial, țările cumpără și vând dolari americani și păstrează această monedă ca principală rezervă valutară, explică Britannica.
Știai că, în 2019, peste 61% din rezervele valutare ale băncilor centrale din întreaga lume erau denominate în dolari americani? Nu este o surpriză, având în vedere că Statele Unite ale Americii sunt considerate principala superputere mondială, de la forța militară impresionantă, până la economia dominantă. Însă te-ai întrebat vreodată cum a ajuns dolarul american să fie valuta globală? Cum a obținut această poziție de putere?
Totul a început după cel de-al Doilea Război Mondial, când 44 de țări aliate au ajuns la un acord cunoscut sub numele de Acordul de la Bretton Woods, semnat în statul New Hampshire. Scopul acestui acord a fost de a stabili cursuri fixe de schimb pentru monedele internaționale raportate la dolarul american, urmând ca Statele Unite să garanteze oricând valoarea dolarului în aur. La acea vreme, SUA era singura mare economie care nu fusese afectată grav de război, în timp ce Europa se confrunta cu distrugeri masive. Cum Statele Unite dețineau cea mai mare rezervă de aur din lume, iar dolarul era o monedă stabilă și susținută de aur, s-a decis ca acesta să devină moneda de rezervă internațională. Astfel, alte țări își puteau susține propriile monede prin dolari, și nu neapărat prin aur, explică TranSwap.
Poate te-ai gândi că, având în vedere trecerea timpului și diversele crize economice prin care au trecut Statele Unite, dolarul ar fi fost înlocuit până acum. Există chiar și monede considerate rivali puternici, precum euro, renminbi (yuanul chinezesc) sau rubla rusă. Totuși, realitatea este alta.
În 2007, fostul președinte al Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan, a declarat că euro ar putea avea potențialul de a înlocui dolarul ca monedă mondială și la acea vreme afirmația părea credibilă. La sfârșitul anului 2006, 25% din rezervele valutare mondiale erau în euro, în comparație cu 66% în dolari. În plus, 39% dintre tranzacțiile internaționale erau efectuate în euro, față de 43% în dolari.
Uniunea Europeană, cu cele 27 de state membre ale sale, reprezintă una dintre cele mai mari economii ale lumii. S-ar putea crede că euro ar putea înlocui dolarul american. Totuși, acest lucru nu este atât de simplu. Înlocuirea unei monede globale nu se poate face peste noapte, deoarece o astfel de schimbare bruscă ar duce la prăbușirea dolarului, ceea ce ar afecta grav economia mondială. Având în vedere că întreaga lume încă folosește dolarul american în comerț și tranzacții internaționale, înlocuirea acestuia nu este în interesul nimănui, cel puțin nu în viitorul apropiat.
În urmă cu 57 de ani înceta din viaţă, în circumstanţe suspecte, primul om care a ajuns în spaţiu
Teatrul românesc la finalul secolului al XIX-lea: „A fost o adevărată psihoză”