Cine a inventat berea? Într-o cameră mică, aflată în inima unei fabrici de bere, două femei macină făină. Alți lucrători transformă făina în aluat, care este apoi presat pentru a forma o pastă. Pasta este pusă în vase înalte pentru a fermenta. Odată ce fermentarea este completă, amestecul este turnat în ulcioare rotunde, închise cu dopuri de lut. Astfel se naște berea.
Deși acest proces de fabricare a berii poate suna ca o rețetă artizanală modernă de mică producție, în realitate este o reconstituire a unei fabrici de bere antice din Egipt. Modelul, reprezentat prin aceste figurine de lemn, datează din jurul anului 1975 î.Hr. și a fost descoperit în mormântul unui înalt funcționar pe nume Meketre, potrivit The Metropolitan Museum of Art.
Cine a inventat berea? Berea avea un rol important în viața din Mesopotamia, însă istoricii cred că egiptenii au învățat meșteșugul fabricării berii de la un popor și mai vechi. Se presupune că primii berari din regiune au fost sumerienii, babilonienii și asirienii, care trăiau la est de Egipt (în ceea ce este astăzi Irakul modern). Totuși, egiptenii au fost cei care au documentat procesul de fabricare a berii, lăsând astfel o moștenire ce avea să fie redescoperită de lume mai târziu.
Berea era atât o băutură de zi cu zi, cât și una consumată la ocazii speciale. Apărea chiar și în viața de apoi egipteană, unde zeița Hathor însoțea sufletele morților și le oferea un ulcior de bere pentru reîntâlnirea cu cei dragi. Berea a devenit atât de populară încât era impozitată, era un simbol al statutului social și era plasată în mormintele celor bogați, scrie HowStuffWorks.
Un alt popor care merită menționat pentru una dintre primele rețete de bere este cel al chinezilor antici. O rețetă datată în jurul anului 7000 î.Hr. conținea apă, orez, miere, struguri și păducel, fiind, cel mai probabil, rezultatul fermentației accidentale în timpul pregătirii aluatului pentru pâine. Un arheolog a colaborat cu un berar pentru a recrea această bere de 9.000 de ani, amestecând o „prăjitură de mucegai” în orez, lăsând-o să fermenteze, apoi adăugând celelalte ingrediente în timpul fierberii. Pentru a respecta reglementările federale din SUA privind producția de bere, berarul a adăugat și malț de orz. Rezultatul a fost o băutură cu un gust și un aspect similar unui ale belgian, cu o culoare strălucitoare și note fructate.
Identitatea primului berar din lume va rămâne, cel mai probabil, un mister. Totuși, se crede de mult timp că civilizații chiar mai vechi, cum ar fi triburile de vânători-culegători care au adoptat stilul de viață agricol în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, ar putea fi primii berari „accidentali”.
Pe măsură ce aceștia cultivau, recoltau și depozitau grâu, orez, orz și porumb, e aproape sigur că umezeala și căldura au dus la fermentarea accidentală a unor loturi. Astfel a rezultat un lichid ce semăna mult cu berea.
Ziua care a marcat începutul unuia dintre cele mai mari imperii din istoria lumii
Arheologii au găsit cele mai vechi dovezi pentru prezența oamenilor în pădurile tropicale
Un oraș pierdut a fost regăsit cu ajutorul unor fotografii făcute în anii 1950
Cuie înfipte în craniile oamenilor, ritualul șocant din Epoca Fierului