Home » Istorie » Descoperire rară pe o insulă care pe vremea vikingilor era un mare centru comercial

Descoperire rară pe o insulă care pe vremea vikingilor era un mare centru comercial

Publicat: 23.03.2025

O brățară extrem de rară din epoca vikingă a fost descoperită lângă Löt, pe insula suedeză Öland.

Öland este a doua insulă ca mărime din Suedia, care, în epoca vikingă, a fost un important centru comercial și meșteșugăresc. Acesta avea legături atât cu zona de sud, cât și cu cea de sud-est a Mării Baltice.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Consiliul administrativ al comitatului Kalmar, o persoană fizică a descoperit recent brățara într-o zonă umedă de lângă Löt, pe care experții o datează din epoca vikingă, cu peste 1.000 de ani în urmă.

Totodată, potrivit cercetărilor se știa că brățările deschise din această perioadă erau de obicei realizate din argint sau bronz, scrie HeritageDaily.

Un important centru comercial și meșteșugăresc

Cu toate acestea, potrivit lui Karl-Oskar Erlandsson de la Consiliul Administrativ Județean din Kalmar, descoperirea de pe insula suedeză Öland este extrem de rară deoarece este confecționată din fier.

„Doar trei din cele peste 1.000 de inele de braț din colecțiile Muzeului Istoric de Stat sunt realizate din fier”, a declarat Karl-Oskar Erlandsson de la Consiliul Administrativ Județean din Kalmar.

Descoperiri similare au mai fost făcute și pe insula Gotland, dar această variantă de brățară nu are încă alte exemple potrivite pentru o comparație.

De ce este această descoperire atât de rară?

Brățara este extrem de bine conservată datorită mediului lipsit de oxigen al zonei umede, care a contribuit la prevenirea coroziunii în cazul său.

De asemenea, un aspect interesant ține de faptul că ambele părți ale brățării înfățișează capete de animale, iar lungimea este decorată cu rânduri complicate de puncte.

„Ar putea fi o mlaștină de sacrificiu în care au făcut un sacrificiu zeilor sau puterilor superioare. Așadar, ar putea exista mai multe obiecte în această zonă umedă, unde vom investiga zona înconjurătoare cu un detector de metale”, a adăugat Erlandsson.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Craniile din epoca vikingă analizate cu raze X au dezvăluit ceva șocant

Cea mai mare construcție vikingă găsită vreodată pe teritoriul Marii Britanii

Studiu: Scandinavii au ajuns în Marea Britanie cu mult înainte de vikingi și anglo-saxoni

Arheologii au scos la lumină un cimitir cu morminte de navă din epoca vikingă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase