Urmele descoperite în deșertul White Sands, New Mexico, sugerează că nativii americani aveau cărucioare rudimentare. Având în vedere vechimea stratului în care au fost găsite, acestea reprezintă cea mai veche dovadă cunoscută a unei metode de transport de bunuri, cu mult înainte ca roata să fie inventată.
Până în 2021, White Sands era cunoscut mai ales ca locul primului test nuclear, dar acum are o descoperire mult mai captivantă. În 2009, în Parcul Național White Sands au fost găsite urme de pași umani, care, după ce au fost datate prin radiocarbon în 2021, s-au dovedit a avea între 21.000 și 23.000 de ani.
Forma acestora sugerează că oamenii erau deja prezenți în Americi în timpul maximului ultimei ere glaciare, contrazicând teoriile anterioare care susțineau că au ajuns abia după încheierea acesteia. Deși alte descoperiri au împins înapoi cronologia migrației umane, White Sands rămâne cea mai veche dovadă fiabilă.
În timp ce paleontologii au analizat atent cele peste 60 de amprente descoperite, un nou studiu se concentrează pe urmele de târâre care le însoțesc. Autorii cred că acestea au fost lăsate de stâlpi de lemn trași de o persoană, uneori suprapunându-se peste pașii acesteia.
Pentru a testa ipoteza că nativii americani aveau cărucioare pe care le târau, cercetătorii au construit cărucioare simple de tip „travois”, un dispozitiv format din doi stâlpi lungi uniți în formă de A, cu o bară transversală suplimentară. Ei au tras aceste structuri pe suprafețe mlăștinoase din Dorset, Marea Britanie, și Maine, SUA, ținând capetele stâlpilor în mână, în timp ce vârfurile lor se târau pe sol. Apoi au comparat urmele obținute cu cele descoperite la White Sands.
Urmele din New Mexico au fost clasificate în trei tipuri: Tip I, care seamănă cu cele lăsate de travois-urile moderne; Tip II, mai late și mai puțin adânci, sugerând utilizarea unui material pentru a distribui greutatea, posibil un sac de pânză; și Tip III, în care urmele sunt paralele, posibil fiind create prin schimbarea orientării dispozitivului, notează IFL Science.
Autorii studiului au colaborat cu comunitățile indigene din zonă, care au interpretat aceste urme în mod similar. Travois-urile erau utilizate de popoarele indigene din America de Nord la sosirea europenilor, însă nu existau dovezi clare privind originea lor. Deoarece lemnul se degradează rapid, aceste dispozitive ar fi putut exista de mii de ani fără a lăsa urme directe în istorie.
De-a lungul timpului, utilizarea travois-urilor a fost strâns legată de animale, în special de cai, ceea ce a îngreunat determinarea momentului exact al inventării. Cu toate acestea, oamenii care traversau câmpuri de zăpadă, așa cum au făcut probabil primii nord-americani, ar fi putut descoperi beneficiile săniilor, ceea ce ar fi inspirat dezvoltarea altor mijloace de transport.
„Credem că travois-urile erau probabil improvizate din bețe de cort, lemne de foc și sulițe, în funcție de necesitate”, explică autorii studiului. Aceste dispozitive ar fi fost extrem de utile pentru transportul vânatului după o vânătoare reușită.
Urmele de pași mici din White Sands sugerează că mulți copii mergeau în urma celor care trăgeau aceste dispozitive. Cercetătorii au luat în considerare și ipoteza că urmele au fost lăsate de oameni care transportau lemne de foc, dar consideră că aceasta le explică doar pe o parte dintre ele. De asemenea, unele dintre urmele de Tip II ar fi putut fi create de bărci trase pe sol, dar locația lor face această variantă puțin probabilă.
Deși datarea urmelor de la White Sands a fost contestată, autorii susțin că prezența anumitor urme de animale în același strat geologic confirmă că acestea sunt mai vechi decât începutul Holocenului.
În ceea ce privește inventarea roții, aceasta rămâne un subiect dezbătut intens. Un studiu recent sugerează că ar fi fost inventată acum aproximativ 6.000 de ani în Munții Carpați. Cu cât travois-urile erau mai răspândite, cu atât era mai ușor să se facă saltul cognitiv necesar pentru a ajunge la această invenție revoluționară. Deocamdată, însă, nu avem dovezi că travois-urile au fost utilizate în Eurasia suficient de timpuriu pentru a influența această tranziție.
Studiul a fost publicat în revista Quaternary Science Advances.
Specii umane demult dispărute colecționau „pietre neobișnuite”
Apariția unei noi grupe sanguine a despărțit neanderthalienii de Homo Sapiens în Eurasia
Piese de joc de strategie militară, folosite de soldații romani, au fost descoperite în Turcia
Gravurile antice relevă un comportament cognitiv și simbolic avansat în rândul strămoșilor noștri