Home » Istorie » Arheologii au scos la lumină dovezi ale cultului zeiței egiptene Isis în Spania

Arheologii au scos la lumină dovezi ale cultului zeiței egiptene Isis în Spania

Publicat: 02.03.2025

Arheologii au descoperit o statuietă a zeiței Isis în timpul săpăturilor din Pagus Belsinonensis, o așezare romană antică situată în Mallén, Spania.

Pagus Belsinonensis a fost fondat pe dealul El Convento, lângă râul Huecha. În perioada romană, acesta a servit ca un punct de oprire important pentru călătorii pe ruta ce conecta Tarraco (Tarragona) cu Asturica Augusta (Astorga).

Săpăturile realizate de Proiectul Belsinon au scos la iveală o statuietă a anticei zeițe egiptene Isis. Venerată ca zeiță a protecției, magiei și maternității, Isis era asociată și cu vindecarea, fertilitatea și rolul divin al mamei faraonului.

Până în secolul I î.Hr., cultul zeiței Isis fusese integrat în panteonul roman și era sărbătorit prin festivaluri distinctive, cum ar fi Navigium Isidis.

Acesta s-a răspândit în întreaga lume romană și a rămas practic larg până la apariția creștinismului ca religie dominantă în imperiu, scrie HeritageDaily.

Zeița protecției, magiei și maternității

Descoperirea statuietei la Pagus Belsinonensis sugerează că, de fapt, cultul zeiței Isis a ajuns în regiune în jurul sfârșitului secolului I sau începutului secolului al II-lea d.Hr.

Potrivit unui studiu publicat recent, statuieta este realizată din terra sigillata hispánica, o ceramică romană fină cu strat roșu, originară din atelierele Tritium Magallum (actualul Tricio, La Rioja).

Acest tip de statuietă era amplasat într-un loc proeminent de cult din gospodăriile romane, cunoscut sub numele de lararium.

Un lararium era un sanctuar sau altar sacru unde se făceau ofrande pentru protecția zeului sau zeiței familiei.

Noi perspective asupra influențelor religioase orientale în Europa

„Pentru a determina ce divinitate reprezenta statuieta din Mallén, a fost esențial să o examinăm la microscop,” spune arheologul Ángel Santos.

„Piesa este vopsită în alb, reprezentând îmbrăcămintea divinității. Datorită examinării detaliate a piesei, s-a putut constata că nodul caracteristic al lui Isis, cu trei fire suspendate la talie, a fost păstrat,” a adăugat Santos.

Potrivit autorilor studiului, statuieta oferă noi perspective asupra influențelor religioase orientale și prezenței cultelor egiptene în spațiile domestice din Hispania în perioada romană.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Evelyn Nesbit, primul topmodel din lume. „Prima zeiță a sexului din America”

Au fost găsite dovezi de păsări sacrificate pentru zeița Isis în Imperiul Roman

Morminte acoperite cu foițe de aur care înfățișează zeități, descoperite în Egipt

O figurină din lut, veche de 3.000 de ani, ar putea fi o zeiță preistorică a apei

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase