Home » Istorie » Fier meteoric, descoperit în artefacte din Epoca Fierului din Polonia

Fier meteoric, descoperit în artefacte din Epoca Fierului din Polonia

Fier meteoric, descoperit în artefacte din Epoca Fierului din Polonia
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.02.2025

Un studiu recent realizat de dr. Albert Jambon și colegii săi a dezvăluit prezența de fier meteoric în artefacte din Epoca Fierului Timpurie descoperite în Polonia.

Studiul a fost publicat în Journal of Archaeological Science: Reports.

Potrivit dr. Jambon, cercetarea a fost motivată de dorința de a înțelege originea metalurgiei fierului. „Scopul studiului meu este să descopăr cine, când și unde a fost descoperită topirea fierului. Pentru asta trebuie să analizăm artefactele arheologice din fier și să verificăm dacă sunt de origine meteoritică sau rezultate din procesul de topire”, spune cercetătorul.

Pentru a răspunde la această întrebare, echipa a analizat două cimitire din Epoca Fierului Timpurie, Częstochowa-Raków și Częstochowa-Mirów, ambele situate în sudul Poloniei. Aceste cimitire, aflate la aproximativ 6 kilometri distanță unul de celălalt, îi aparțineau Culturii Lusatiene și au fost datate în perioada Hallstatt C – C/D, aproximativ anii 750-600 î.Hr.

Zeci de artefacte au fost recuperate din două cimitire din Polonia

În total, au fost recuperate 26 de artefacte din fier, incluzând brățări, brățări pentru glezne, cuțite, vârfuri de suliță și coliere. Folosind o serie de tehnici analitice, precum spectrometria de fluorescență cu raze X portabilă (p-XRF), microscopie electronică de scanare (SEM) cu spectroscopie de dispersie a energiei (EDS) și microtomografie cu raze X, cercetătorii au analizat compoziția materialului și structura internă a artefactelor.

Dr. Jambon și echipa sa au descoperit fier meteoric în artefacte: patru dintre aceste artefacte erau cel puțin parțial compuse din acest tip de fier. Printre acestea se numărau trei brățări (una utilizată ca brățară de gleznă) și un ac. Brățările proveneau din cimitirul Częstochowa-Raków, în timp ce acul fusese descoperit în Częstochowa-Mirów.

Deși pare o descoperire modestă, artefactele din fier meteoric găsite la Częstochowa-Raków fac ca acest sit să fie unul dintre cele mai bogate în astfel de obiecte din lume, comparabil cu unele situri din Egipt, scrie Phys.org.

Cum a ajuns fier meteoric în artefacte?

Analizând nivelul de nichel din fier, cercetătorii au concluzionat că artefactele au fost realizate dintr-un meteorit de tip ataxit, un tip extrem de rar de meteorit de fier, cu un conținut ridicat de nichel. Având în vedere raritatea acestui tip de meteorit, echipa a sugerat că fierul probabil a fost obținut local, în contrast cu alte surse de fier terestru, care erau adesea aduse din Alpi sau Balcani.

„Putem concluziona că este foarte probabil ca fierul să fi fost colectat după o cădere meteoritică observată, mai degrabă decât să fi fost descoperit întâmplător. Meteoriții de fier pot fi mari (sute de kilograme), iar aceasta poate fi o problemă. Bucățile mari nu sunt ușor de prelucrat, iar separarea unor fragmente mai mici de un kilogram este aproape imposibilă cu uneltele din Epoca Fierului”, explică dr. Jambon.

A fost găsit fier meteoric în artefacte, dar acesta nu era considerat valoros

Chiar și așa, fierul meteoric nu era considerat un material de mare valoare în acea perioadă. Acest lucru este confirmat de faptul că artefactele au fost găsite în morminte aparținându-le atât bărbaților, cât și femeilor (inclusiv copiilor), atât în înmormântări, cât și în incinerări. Nu au existat restricții de vârstă, sex sau statut social în ceea ce privește cine putea fi îngropat cu astfel de obiecte. De asemenea, niciunul dintre morminte nu conținea bunuri de lux, cum ar fi aur, argint, pietre prețioase sau importuri străine, ceea ce sugerează că fierul meteoric nu era văzut drept un simbol de prestigiu.

„În Epoca Bronzului, fierul era de aproximativ zece ori mai scump decât aurul, dar, la începutul Epocii Fierului, prețul său a scăzut drastic, ajungând să fie mai ieftin decât cuprul”, explică dr. Jambon.

Interesant este faptul că analizele SEM și CT au dezvăluit detalii suplimentare. Deși se știa că fierul meteoric fusese amestecat cu fier provenit din zgură, examinarea detaliată a scos la iveală modele subtile de benzi pe metal. Datorită conținutului ridicat de nichel, fierul meteoric avea un aspect alb la topire, în timp ce fierul din zgură avea un aspect negru.

Este posibil ca acest amestec să fi fost realizat intenționat pentru a produce metale cu modele decorative. Dacă această ipoteză este corectă, aceste artefacte reprezintă cea mai veche formă cunoscută de fier modelat, cu mult înainte de apariția oțelului de Damasc.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu a dezmințit un mit despre minele Regelui Solomon

ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani

Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?

Un general și carul său, parte din Armata de Teracotă, au fost descoperiți în China

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase