Arheologii de la Muzeul de Arheologie din Londra (MOLA) au descoperit rămășițe ale primei bazilici romane din Londra, datând de aproape 2.000 de ani.
Explorarea misterelor Templului Inca al Lunii din Londra, cunoscută sub numele de Londinium în perioada romană, a fost fondată în anul 43 d.Hr. ca port comercial planificat sau întreprindere civilă în ceea ce este acum Londra.
Între anii 60 și 61 d.Hr., regina Boudica a Iceniilor a condus o formidabilă alianță tribală într-o revoltă feroce, care a devastat Londinium (Londra), Camulodunum (Colchester) și Verulamium (St Albans).
Ulterior, Londinium a fost reconstruită ca o așezare planificată care urma sistemul tradițional roman de grilă, scrie HeritageDaily.
Până la sfârșitul secolului I d.Hr., s-a extins și a devenit unul dintre cele mai mari orașe din Britannia romană, depășind Camulodunum (Colchester) ca o capitală provincială.
Săpături recente la 85 Gracechurch Street, un bloc de birouri care urmează să fie demolat și reamenajat, au scos la iveală urme ale primei bazilici și ale primului forum roman din Londra.
Potrivit experților, bazilica a fost construită în jurul anului 80 d.Hr. și servea drept clădire publică în scopuri juridice și administrative, în timp ce forumul era un loc de întâlnire și un centru pentru comerț.
Arheologii au descoperit rămășițe de ziduri de piatră realizate din calcar din Kentish, care au format fundația structurii, care măsoară 40 pe 20 pe 12 metri.
Structura a fost utilizată doar aproximativ 20 de ani, fiind înlocuită de un complex mult mai mare (unul dintre cele mai mari din Imperiul Roman de la nord de Alpi) în secolul al II-lea d.Hr.
În această perioadă, Londinium atinsese apogeul, cu aproximativ 45.000-60.000 de locuitori, acoperind o suprafață de 330 de acri la nord de râul Tamisa.
„Acest lucru este atât de semnificativ – aceasta este inima Londrei romane”, a declarat Sophie Jackson, de la Muzeul de Arheologie din Londra (MOLA), care a dezvăluit noua descoperire în exclusivitate pentru BBC News.
Activiștii pentru climă au aruncat cu noroi pe Bazilica Sf. Marcu din Veneția
Cea mai mare bazilică romanică din Transilvania, transformată în coteţ de găini
Primul mare furt de oiecte de artă din istorie. Tabloul luat de pirați
Vaticanul deschide mormintele pagane aflate sub bazilica Sf. Petru