Home » Istorie » În anii 1950, Marea Britanie a încercat să facă o bombă nucleară plină cu găini vii

În anii 1950, Marea Britanie a încercat să facă o bombă nucleară plină cu găini vii

Publicat: 29.01.2025

SUA au reputația de a avea idei destul de trăsnite privind utilizarea armelor nucleare, de la planuri de a detona bombe nucleare pe Lună până la ideea de a arunca o bombă nucleară în Alaska. Însă nu sunt singurii care au avut idei neobișnuite cu aceste arme de distrugere în masă. În anii 1950, Marea Britanie a dezvoltat un plan cu privire la o bombă nucleară plină cu găini vii.

În timpul Războiului Rece, Europa de Vest era preocupată de posibilitatea unei invazii din partea forțelor rusești care ar fi trecut prin nordul Germaniei. Guvernul britanic, conștient de această amenințare, a început să caute metode pentru a încetini un astfel de atac.

Soluția propusă în anii 1950, sub numele de cod „Blue Peacock”, implica îngroparea unei mine nucleare de 10 kilotone în nordul Germaniei, care putea fi activată fie de la distanță, fie printr-un temporizator ce permitea o întârziere de până la 8 zile. Scopul era simplu: contaminarea radioactivă ar fi descurajat ocuparea zonei de către inamic.

„O mină atomică amplasată cu iscusință nu doar că ar distruge unități și instalații pe o arie extinsă, ci ar face zona inutilizabilă pentru inamic pentru un timp îndelungat din cauza contaminării”, se explica într-un document clasificat din 1955.

O bombă nucleară plină cu găini vii

Un obstacol major în realizarea minei nucleare era faptul că bomba Blue Danube, singura disponibilă pentru UK la acea vreme, trebuia păstrată în condiții climatice controlate. Testele efectuate de britanici au arătat că temperaturile scăzute din Europa, pe timp de iarnă, ar putea răci bomba suficient cât să o facă nefuncțională.

Pe lângă izolarea termică, în 1957 cercetătorii britanici au venit cu o idee ingenioasă: o bombă nucleară plină cu găini vii. Planul era să sigileze câteva găini în interiorul carcasei bombei. Acestea ar fi fost echipate cu hrană și apă pentru o săptămână, iar căldura generată de corpurile lor ar fi menținut temperatura dispozitivului la un nivel operațional. Evident, după detonare, găinile și carcasele lor ar fi fost împrăștiate pe o arie extrem de mare.

Deși prototipurile minelor nucleare au fost construite, proiectul Blue Peacock nu a fost dus la bun sfârșit, fiind anulat după un singur test.

O dezvăluire incredibilă, dar adevărată

Când planurile proiectului au fost dezvăluite de Arhivele Naționale ale Marii Britanii în 2004, coincidența a făcut ca anunțul să aibă loc pe 1 aprilie. Drept urmare, organizația a fost nevoită să clarifice că nu era o farsă.

„Nu este o glumă de 1 aprilie. Aceste documente provin direct din arhivele de la Aldermaston. De ce și cum le-am falsifica?”, a explicat profesorul Peter Hennessy, curator al expoziției Secret State, care a prezentat proiectul Blue Peacock.

„Pare o farsă de 1 aprilie, dar cu siguranță nu este. Administrația publică nu face glume”, a adăugat Tom O’Leary, responsabil de educație la Arhivele Naționale, citat de IFL Science.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?

Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu

Povestea primei mari REGINE a României

Ziua în care s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase