Home » Istorie » O fosilă rară de pterozaur dezvăluie o mușcătură de crocodilian de acum 76 de milioane de ani

O fosilă rară de pterozaur dezvăluie o mușcătură de crocodilian de acum 76 de milioane de ani

O fosilă rară de pterozaur dezvăluie o mușcătură de crocodilian de acum 76 de milioane de ani
Foto: Brown et al., Journal of Paleontology, 2025
Publicat: 26.01.2025

O fosilă rară de pterozaur descoperită în Canada prezintă semne clare că a fost mușcată de o creatură asemănătoare unui crocodil acum 76 de milioane de ani.

Un studiu despre aceasta a fost publicat în Journal of Palaeontology.

Această fosilă rară de pterozaur, mai precis, o vertebră, îi aparținea unui pui și a fost găsită în Parcul Provincial al Dinozaurilor din Alberta. Vertebra prezintă o urmă circulară de perforație, cu un diametru de patru milimetri, produsă de un dinte de crocodilian. Cercetătorii de la Royal Tyrrell Museum of Palaeontology (Canada), University of Reading (Marea Britanie) și University of New England (Australia) afirmă că această dovadă rară oferă informații despre dinamica prădător-pradă din perioada Cretacicului.

Descoperirea a fost realizată în cadrul unui curs internațional de teren desfășurat în iulie 2023, sub conducerea doctorului Brian Pickles, de la University of Reading.

O fosilă rară de pterozaur este o descoperire uimitoare

Oasele de pterozaur sunt extrem de fragile, așa că fosilele care prezintă urme clare de mușcături sunt excepțional de rare. Faptul că acest exemplar este un pui îl face și mai special”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Caleb Brown, de la Royal Tyrrell Museum of Palaeontology.

Parcul Provincial al Dinozaurilor este renumit pentru descoperirile sale importante de fosile de dinozauri.

Vertebra perforată îi aparține unui pui de pterozaur Azhdarchid (Cryodrakon boreas), cu o anvergură a aripilor estimată la doi metri. Adulții acestei specii ajungeau la o înălțime similară cu a unei girafe și aveau o anvergură a aripilor de aproximativ 10 metri, scrie Eurek Alert.

O altă astfel de fosilă a fost găsită în România

Cercetătorii au utilizat scanări micro-CT și comparații cu alte oase de pterozaur pentru a confirma că perforația nu este rezultatul fosilizării sau al procesului de excavare, ci o mușcătură reală.

„Urmele de mușcături ne ajută să documentăm interacțiunile dintre specii din această perioadă. Nu putem spune cu certitudine dacă pterozaurul era viu sau mort când a fost mușcat, dar acest exemplar arată că crocodilienii ocazional vânau sau se hrăneau cu pterozauri juvenili în Alberta preistorică, acum peste 70 de milioane de ani”, a explicat dr. Brian Pickles, coautor al studiului.

Studiul mai subliniază și că acest os reprezintă prima dovadă din America de Nord de crocodilieni antici hrănindu-se oportunist cu aceste reptile zburătoare uriașe. Alte exemple similare de oase de Azhdarchid cu urme de mușcături de crocodilian au fost descoperite anterior în România.

Vă recomandăm să citiți și:

Este adevărat că oamenii preistorici au trăit în peșteri?

Cele mai vechi dovezi ale prezenței umane în Europa, găsite la situl Grăunceanu din România

Cea mai veche hartă 3D din lume, creată în urmă cu 13.000 de ani, descoperită într-o peșteră din Franța

Ce a ucis, de fapt, dinozaurii? Un nou studiu sugerează că cercetătorii s-au înșelat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase