De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
Utilizând o metodă non-invazivă de analiză, cercetătorii au descoperit că piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare, aflat în Pompeii, provin dintr-o rețea de cariere din întreaga Europă.
Alexandru cel Mare este cunoscut astăzi pentru cuceririle sale militare și extinderea imperiului său. Născut în 356 î.Hr., el a fost conducătorul regatului antic al Macedoniei, situat în colțul de nord-est al peninsulei Grecești. Deși a domnit doar 13 ani, geniul său militar i-a permis să creeze un imperiu care a răspândit influența culturii grecești (elenismul) din Grecia natală până în Egipt și din Grecia până în părți ale Indiei.
Recunoscut de mult timp drept un general militar excepțional, Alexandru a murit la vârsta de 32 de ani, din cauze necunoscute. Povestea sa a inspirat numeroase reprezentări artistice de-a lungul secolelor, în special printre romani, precum și povești și mituri populare în perioada medievală.
Piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare
Cel mai emblematic și impresionant exemplu al acestor reprezentări este Mozaicul lui Alexandru, creat acum aproximativ 2.000 de ani în orașul roman Pompeii. Această operă de artă îl înfățișează pe Alexandru călare, alături de armata sa macedoneană, învingând armata persană condusă de Darius al III-lea, regele Persiei, în bătălia de la Issos (333 î.Hr.).
Un fapt interesant: surse arabe și alte texte din perioada medievală, inclusiv cartea lui Marco Polo, menționează bătălia de la Issos drept „bătălia copacului uscat” sau „a copacului solitar”, ceea ce se consideră a fi o referire precisă la singurul reper din imagine: un copac izolat.
Mozaicul este alcătuit din milioane de tessere (bucăți mici și regulate de material dur utilizate în mozaicuri) care acoperă o suprafață de 583 pe 325 de centimetri.
Această operă de artă incredibil de detaliată a fost pierdută în istorie odată cu erupția Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr. Mozaicul a fost redescoperit în 1831, când arheologii au găsit ceea ce au numit Casa Faunului, aparținându-i unei familii înstărite. Astăzi, mozaicul este expus la Muzeul Arheologic Național din Napoli.
Restaurarea
În 2020, muzeul a inițiat un proiect de restaurare care a inclus prima evaluare diagnostică cu privire la piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare, utilizând tehnici non-invazive de imagistică și spectroscopie. Echipa a folosit, de asemenea, fluorescența cu raze X portabilă (pXRF) pentru a identifica elementele specifice din fiecare piesă. Rezultatele au fost impresionante.
„Datele obținute astfel au permis determinarea compoziției chimice și mineralogice a tesserelor utilizate în realizarea mozaicului, împreună cu o ipoteză provizorie despre originea celor naturale”, scriu cercetătorii în studiu.
S-a descoperit că tesserele erau compuse din zece tipuri de culori: alb, maro, roșu, galben, roz, verde, gri, albastru, negru și sticlos (vitros), aranjate pentru a crea imaginea. De asemenea, piesele aveau o varietate de micro-texturi „combinate cu măiestrie pentru a accentua efectele artistice ale lucrării”.
Imagistica prin luminescență indusă a dezvăluit că fața lui Alexandru era formată din mai multe nuanțe de roz, cu diferite intensități de luminescență, oferindu-i un aspect mai realist.
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru?
Tesserele proveneau din cariere utilizate de romani în acea perioadă. Unele dintre piesele albe ar fi putut proveni din carierele Alpilor Apuani din Italia, pe care romanii au început să le exploateze pentru marmură în secolul I î.Hr. Piesele roz probabil provin din Portugalia, în timp ce unele tessere galbene ar putea proveni din orașul roman Simitthus, din Tunisia. De asemenea, piesele roșii deschise ar putea proveni din Alpii Apuani sau Sicilia, iar cele roșii închise posibil din Capul Matapan, Grecia, notează IFL Science.
Au fost identificate și urme de ceară, ghips mineral și oxalat de calciu. Aceste substanțe au fost probabil aplicate pe mozaic în timpul unor restaurări anterioare; oxalatul de calciu ar putea fi un produs secundar al unor straturi organice de protecție, în timp ce ghipsul, larg răspândit pe suprafața mozaicului, a fost probabil adăugat ca strat protector în timpul transportului piesei la muzeu, în secolul al XIX-lea.
Mozaicul se află acum în curs de restaurare, iar cercetătorii au colectat noi date despre mortarele de bază. Echipa concluzionează că „combinarea acestor noi informații, împreună cu datele obținute dintr-o nouă campanie de investigație instrumentală planificată pentru suprafața mozaicului în etapele finale ale operațiunilor de restaurare, va îmbogăți cunoștințele noastre despre această lucrare superlativă de artă antică”.
Studiul este publicat în revista PLoS ONE.
Vă recomandăm să citiți și:
Un progres major în tehnologie s-a întâmplat acum 900.000 de ani
Oamenii de Neanderthal erau capabili de gândire abstractă, sugerează fosilele
Templu vechi de 2.100 de ani din Egiptul antic, descoperit ascuns într-o stâncă
Cum arătau scuturile folosite de romani în luptă acum 1.800 de ani?