Home » Istorie » Cercetătorii au descoperit pentru prima dată în preistoria europeană o societate a femeilor

Cercetătorii au descoperit pentru prima dată în preistoria europeană o societate a femeilor

Cercetătorii au descoperit pentru prima dată în preistoria europeană o societate a femeilor
Credit foto: Bournemouth University/EurekAlert
Publicat: 17.01.2025

O echipă internațională de geneticieni, condusă de cercetători de la Trinity College Dublin (Irlanda), împreună cu arheologi de la Universitatea Bournemouth (Anglia), a găsit dovezi ale emancipării sociale și politice a femeilor într-o societate din Epoca Fierului.

Cercetătorii au avut ocazia rară de a secvenția ADN-ul a peste 50 de indivizi dintr-o comunitate, folosind probe prelevate din cimitire din Dorset, sudul Angliei, utilizate înainte și după cucerirea romană din anul 43 d.Hr. Rezultatele au arătat că această societate din Epoca Fierului era centrată pe legături de descendență maternă.

Dr. Lara Cassidy, profesoară asistentă în Departamentul de Genetică de la Trinity, a condus studiul, publicat în revista Nature.

„Acesta era cimitirul unui grup familial extins. Am reconstituit un arbore genealogic cu multe ramuri diferite și am descoperit că majoritatea membrilor își trăgeau linia maternă de la o singură femeie care a trăit cu secole înainte. În contrast, relațiile pe linie paternă erau aproape inexistente”, a explicat dr. Cassidy.

Aceste constatări sugerează că soții se mutau în comunitățile soțiilor după căsătorie, iar terenurile erau probabil transmise pe linie maternă. Acest tip de organizare socială, denumit „matrilocalitate”, este documentat pentru prima dată în preistoria europeană și indică un rol important al femeilor în viața socială și politică.

Această societate din Epoca Fierului nu era unică

Descoperirile din Dorset nu sunt unice. Analiza datelor genetice din alte studii asupra cimitirelor din Epoca Fierului britanică a arătat modele similare. În Yorkshire, de exemplu, o linie maternă dominantă era deja bine stabilită înainte de anul 400 î.Hr.

„Am fost surprinși să vedem că acest fenomen avea rădăcini adânci pe insulă și era larg răspândit”, a comentat profesorul Dan Bradley, coautor al studiului.

Cimitirele bine conservate din Dorset sunt o raritate în Marea Britanie, din cauza obiceiurilor funerare unice ale poporului local, numit „Durotriges” de către romani. Cercetările au vizat un sit din apropierea satului Winterborne Kingston, poreclit „Duropolis”, excavat de arheologii de la Universitatea Bournemouth începând cu 2009.

Studiile anterioare au arătat că mormintele mai bogat decorate le aparțineau femeilor.

„Comentariile scriitorilor greci și romani despre femeile britanice sunt remarcabile în lumina acestor descoperiri. Când romanii au ajuns, au fost uimiți să găsească femei în poziții de putere, cum ar fi reginele Boudica și Cartimandua, care conduceau armate”, a remarcat dr. Miles Russell, directorul săpăturilor și coautor al studiului.

Aceste constatări genetice sugerează că femeile aveau un rol influent în viața socială, politică și familială din Epoca Fierului, subliniază Phys.org.

Implicații antropologice

„Aceste rezultate ne oferă o nouă perspectivă asupra mormintelor descoperite. În loc să vedem doar un set de schelete, putem reconstrui aspecte ascunse ale identității lor ca mame, soți, fiice”, a declarat dr. Martin Smith, specialist în osteologie.

Studiul a descoperit, de asemenea, urme de migrație în sudul Angliei în Epoca Fierului, ceea ce susține teoria conform căreia limbile celtice ar fi putut fi introduse în mai multe valuri migratorii.

„Este posibil ca limbile celtice să fi fost aduse în Britania în mai multe etape. Mobilitatea transcanal a fost semnificativă în această perioadă”, a adăugat dr. Cassidy.

Aceste descoperiri revoluționează modul în care înțelegem organizarea socială și influența femeilor în societățile din Epoca Fierului.

Vă recomandăm să citiți și:

Anul în care civilizațiile au colapsat simultan. Ce s-a întâmplat atunci?

O descoperire uimitoare dezvăluie cum s-a dezvoltat civilizația Maya acum 4.000 de ani

Un exemplar dintr-o specie demult dispărută, descoperit în permafrostul siberian

Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase