După secole de zvonuri și speculații, arheologii au confirmat în sfârșit existența unui colosal sistem de tuneluri subterane sub orașul peruvian Cuzco.
Construit de vechii incași, labirintul – sau Chincana – pornește din Templul Soarelui și se întinde pe mai mult de un kilometru spre o fortăreață de la marginea orașului.
Descoperirea a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă în timpul căreia cercetătorii au explicat cum au găsit pasajele subterane în trei etape. Prima dintre acestea a constat în studierea textelor istorice din secolele XVI-XVIII, în căutarea unor referiri la Chincana și la locul unde se află aceasta, scrie IFLScience.
Printre cele mai lămuritoare relatări se numără cea scrisă de un iezuit spaniol anonim în 1594, care a explicat că tunelul principal trece pe sub casele episcopale din spatele catedralei din Cuzco.
Același text indica faptul că pasajul începea la Templul Soarelui – sau Coricancha – și se termina la cetatea Sacsahuaman, la aproximativ 1,75 kilometri distanță.
Vorbind reporterilor în cadrul unei conferințe de presă, arheologul Jorge Calero Flores a explicat că aceste documente vechi de secole „ne-au dat o idee despre locul unde se află Chincana”.
În cea de-a doua fază a investigației, cercetătorii au efectuat prospecțiuni acustice, lovind, în esență, solul și ascultând zonele cu rezonanță mai profundă, indicând prezența unor camere goale. În cele din urmă, echipa a utilizat un radar de penetrare a solului pentru a cartografia mai precis sistemul de tuneluri.
În acest fel, au reușit să identifice tronsonul principal al tunelului care leagă Coricancha de Sacsahuaman, precum și trei ramificații mai mici.
Una dintre aceste bifurcații se întinde spre o zonă din Sacsahuaman cunoscută sub numele de Muyucmarca, în timp ce alta ajunge într-un loc numit Callispuquio, iar a treia trece prin spatele bisericii San Cristóbal.
În prezent o destinație turistică populară și un punct de plecare pentru drumețiile către Machu Picchu, Cuzco a fost capitala puternicului Imperiu Inca în secolul al XV-lea, înainte de a fi cucerit de spanioli. Investigațiile anterioare au sugerat prezența unei rețele subterane de tuneluri construite de incași, dar până acum aceasta nu a fost niciodată localizată.
Deși arheologii nu au pus încă piciorul în acest labirint subteran, cercetătorii cred că incașii au construit Chincana prin săparea unui șanț care a fost ulterior fortificat cu ziduri de piatră și grinzi de acoperiș atent lucrate.
Este probabil ca aceste pasaje scufundate să fi urmat exact planul străzilor din Cuzco și al pasarelelor de deasupra solului, care au fost construite direct deasupra tunelurilor.
Pentru ce anume a fost folosită Chincana rămâne un mister, deși arheologul Mildred Fernández Palomino a declarat reporterilor că ea și echipa sa intenționează să acceseze tunelurile și să afle în viitorul apropiat. „Acum trebuie să excavăm în punctele cheie pentru a putea intra în Chincana – poate în martie sau aprilie”, a spus ea.
O boală eradicată în zilele noastre a fost găsită pe scheletele copiilor incași
Ce plante folosesc urmașii incașilor pentru medicina tradițională?
Copii ai nobililor incași, găsiți îngropați în Peru după 500 de ani