Home » Istorie » Test de cultură generală. Ce este și unde se află Chivotul Legământului?

Test de cultură generală. Ce este și unde se află Chivotul Legământului?

Test de cultură generală. Ce este și unde se află Chivotul Legământului?
Foto: James Tissot/Wikimedia Commons/Domeniul public
Publicat: 16.01.2025

Tradițiile iudaică și creștină descriu Chivotul Legământului ca fiind manifestarea fizică a prezenței și puterii supreme a lui Dumnezeu. Israeliții purtau Chivotul în luptă, aducând înfrângeri devastatoare în orașe întregi.

Atât de sacru era Chivotul Legământului încât atingerea lui atrăgea moartea instantanee. După ce a fost așezat în cea mai sfântă cameră a Templului din Ierusalim, doar marele preot avea voie să se afle în prezența sa și asta doar o singură dată pe an.

Totuși, după ce babilonienii au prădat Ierusalimul în secolul al VI-lea î.Hr., Chivotul a dispărut. De-a lungul mileniilor, soarta sa a rămas un mister pentru istorici. Dispariția Chivotului a inspirat filmul de succes al lui Steven Spielberg „Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark” (1981). Deși probabil descoperirea locației reale a Chivotului nu implică arheologi aventurieri și naziști secreți, ce știm despre locul său final de odihnă?

Unde se află Chivotul Legământului? Teoria etiopiană și Kebra Negast

Una dintre cele mai cunoscute teorii legate de Chivot provine din epopeea națională etiopiană din secolul al XIV-lea „Kebra Negast”. Conform acestei relatări, regina din Saba l-a vizitat pe regele Solomon la Ierusalim în secolul al X-lea î.Hr. și a avut un fiu cu acesta în timpul întoarcerii sale acasă.

Fiul lor, pe nume Menelik, s-a întors la Ierusalim când a ajuns la maturitate. Deși Menelik a ales în cele din urmă să se întoarcă la mama sa, Solomon i-a trimis alături un grup de tineri evrei nobili. Fără ca Solomon sau Menelik să știe, acești însoțitori, nemulțumiți de plecarea din Ierusalim, au decis să ia un „suvenir”: Chivotul Legământului. Solomon nu a mai reușit să recupereze obiectul sacru, iar Menelik a dus Chivotul în orașul Aksum. Cu Chivotul alături, Menelik a cucerit teritorii învecinate, punând bazele viitorului imperiu etiopian, scrie Britannica.

Conducătorii Etiopiei

Kebra Negast și relatarea sa despre Chivot reprezintă o parte centrală a istoriei naționale a Etiopiei. Deși mulți cercetători consideră acum textul apocrif, regii medievali ai Etiopiei (cunoscuți drept dinastia solomonică) pretindeau descendență directă din Menelik și Solomon. Această dinastie a domnit până în 1974, iar legătura lor biblică a fost oficializată în constituțiile împăratului Haile Selassie I din 1931 și 1955.

În afară de guvernul etiopian, cea mai mare confesiune religioasă din țară, Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo, consideră că Kebra Negast este o parte legitimă a istoriei creștine. Liderii bisericii susțin că Chivotul Legământului a fost păstrat de secole în Aksum, în Biserica Sf. Maria din Sion. Nici măcar marele preot al Aksumului nu poate intra în camera sacră unde s-ar afla obiectul. Singurul său custode este un călugăr virgin, care nu poate părăsi locul sacru până la moartea sa.

Influența Chivotului se extinde în întreaga lume a Ortodoxiei Etiopiene. Fiecare biserică are propriul „tabot”, o replică sacră a Chivotului. Aceste replici sunt păstrate în „Qeddest Qeddusan” (Sfânta Sfintelor) și sunt scoase doar în timpul sărbătorilor sau în perioade de nevoie. Fiecare tabot este venerat ca și cum ar fi Chivotul însuși.

Deși Chivotul este o parte integrantă a Ortodoxiei Etiopiene, natura păzirii sale în Aksum face ca pretenția bisericii să fie imposibil de verificat. Majoritatea istoricilor cred că, dacă a existat, relicva veche de peste 3.000 de ani s-a dezintegrat în timp sau a fost distrusă. Totuși, acest lucru rămâne o speculație. Pentru mulți, soarta finală a Chivotului continuă să fie un mister fascinant și, poate, unul care nu va fi niciodată rezolvat.

Vă recomandăm să citiți și:

Barbarii din epoca romană purtau cu ei linguri care i-ar fi putut ajuta în luptă

Amprente vechi de 1,5 milioane de ani a două specii diferite de strămoși umani, descoperite în același loc

Care este ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi? S-a ascuns la vedere timp de foarte mulți ani!

Noi dovezi arată cum și-a adunat Isaac Newton uriașa avere. „A murit incredibil de bogat”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase