Un fragment muzical pierdut acum 500 de ani poate fi, în sfârșit, auzit din nou
Cercetătorii au analizat un fragment de 55 de note dintr-o partitură din Scoția secolului al XVI-lea, recreând un sunet asociat cu o cultură de la care nu a supraviețuit nicio altă muzică.
Notația a fost găsită în marginile unei pagini atașate la o carte care are o importanță istorică în sine: Breviarul Aberdeen din 1510. Colecția de rugăciuni, lecturi și imnuri nu se află acum pe listele de bestselleruri, dar a fost primul volum complet tipărit în Scoția.
O echipă de la KU Leuven din Belgia și Universitatea din Edinburgh din Regatul Unit a analizat acum fragmentul muzical, care fusese descoperit în carte în 2011.
Deși fragmentul a fost pus în corespondență cu un cântec creștin puțin cunoscut, cântat și astăzi în unele biserici anglicane în timpul Postului Mare, numit Cultor Dei, memento („Slujitor al lui Dumnezeu, adu-ți aminte”), cercetătorii nu sunt siguri dacă notele erau destinate să ghideze instrumentele sau corul.
Cu toate acestea, fragmentul de notație este suficient pentru ca experții să își extindă cunoștințele despre cultura liturgică pre-Reformă din Scoția.
Un fragment de 55 de note dintr-o partitură din Scoția
„Dintr-un singur rând de muzică mâzgălit pe o pagină albă, putem auzi un imn care a rămas tăcut timp de aproape cinci secole, un artefact mic, dar prețios al tradițiilor muzicale și religioase ale Scoției”, spune muzicologul David Coney, de la Universitatea din Edinburgh, potrivit ScienceAlert.
Muzica a venit fără niciun fel de titlu sau atribuire atașată, dar cercetătorii au recunoscut-o ca fiind o compoziție polifonică pe două linii: un tip de muzică în care mai multe melodii sunt cântate sau interpretate în același timp.
Aceasta a condus apoi la Cultor Dei, memento. Notația se aliniază perfect cu partea de tenor a unei armonizări vocale a imnului.
Este una dintre foarte puținele înregistrări muzicale pe care le avem din această perioadă de timp și singura care a supraviețuit din nord-estul Scoției, ceea ce o face o nouă descoperire crucială pentru cercetătorii acestei perioade muzicale.
O nouă descoperire crucială
„Pentru o lungă perioadă de timp, s-a crezut că Scoția dinaintea Reformei era un pustiu sterp în ceea ce privește muzica sacră„, spune muzicologul James Cook, de la Universitatea din Edinburgh.
Studiul a investigat, de asemenea, istoria proprietății și a creării cărții, găsind legături cu Catedrala Aberdeen și Capela Sfânta Maria din Rattray, în Aberdeenshire, dar niciun indiciu cu privire la cine ar fi putut scrie muzica.
Descoperirea i-a încurajat pe cercetători să analizeze alte texte similare pentru a găsi indicii muzicale – foarte posibil notate pe margini.
Cercetarea a fost publicată în Music & Letters.
Vă recomandăm să mai citiți și:
O partitură unică din tinereţea lui Mozart, vândută pentru o sumă uriaşă
Cea mai veche partitură din lume a fost găsita la Pavia. Datează din anul 1.100