Ce a dezvăluit o investigație științifică despre un craniu dezgropat în 1929, considerat a fi al surorii Cleopatrei
O echipă multidisciplinară, condusă de antropologul Gerhard Weber de la Universitatea din Viena (Austria), a analizat un craniu dezgropat pentru prima dată în 1929 printre ruinele din Efes, Turcia.
Craniul a fost dezgropat inițial de arheologul austriac Josef Keil într-un sarcofag umplut cu apă din „Octogon”, o structură grandioasă de pe strada principală a Efesului.
Săpăturile ulterioare din 1982 au recuperat scheletul rămas într-o nișă din anticamera mormântului.
Asemănările arhitecturale dintre Octogon și Pharos din Alexandria Egiptului au dus la speculația că, de fapt, craniul ar fi Arsinoë IV, fiica cea mică a lui Ptolemeu XII Auletes și sora sau sora vitregă a Cleopatrei VII.
Craniul a fost dezgropat pentru prima dată în 1929 în Turcia
Documentele istorice susțin această ipoteză, deoarece Arsinoë IV a fost exilată în Templul lui Artemis din Efes, în Turcia, unde a fost executată din ordinul triumvirului Marc Antoniu în anul 41 î.Hr. chiar la cererea Cleopatrei.
Folosind metode avansate în antropologia evolutivă, arheologii au efectuat scanări micro-CT, datarea cu radiocarbon și o analiză genetică a craniului în cauză.
Studiul, publicat în Scientific Reports, a concluzionat că, de fapt, craniul descoperit în Turcia datează între 36 și 205 î.Hr. și aparține unui bărbat, fapt confirmat de prezența unui cromozom Y.
Această revelație închide capitolul privind teoria lui Arsinoe
În plus, studiile morfologice realizate au concluzionat că rămășițele sunt ale unui băiețel adolescent, cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, scrie HeritageDaily.
Totodată, s-a descoperit că acesta suferea de anomalii de dezvoltare, inclusiv suturi craniene fuzionate prematur și deformări semnificative ale maxilarului, potențial cauzate de o deficiență de vitamina D sau de afecțiuni genetice, precum sindromul Treacher Collins.
Potrivit autorilor noului studiu, această revelație nu numai că închide capitolul privind teoria Arsinoë IV, dar deschide, de asemenea, calea pentru noi cercetări privind adevăratul ocupant al mormântului descoperit în Turcia și căutarea continuă a rămășițelor lui Arsinoë.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cleopatra, regina egipteană care a sedus doi generali romani
Cleopatra, una dintre cele mai fascinante femei din toate timpurile