Un dinozaur erbivor misterios a fost descoperit în China
Rămășițe fosilizate ale unui dinozaur erbivor misterios, care a trăit acum 193 de milioane de ani, au fost descoperite în sud-vestul Chinei.
Paleontologii de la Universitatea Yunnan (China) au numit această specie de dinozaur erbivor misterios recent identificată Archaeocursor asiaticus.
Această specie reprezintă cel mai vechi și primitiv tip de dinozaur Ornithischia descoperit până acum în Asia. Ornithischienii erau un grup divers de dinozauri erbivori, cu o structură a șoldului asemănătoare cu cea a păsărilor.
Descoperirea lui Archaeocursor asiaticus oferă informații valoroase despre evoluția timpurie și dispersarea dinozaurilor ornithischieni în Asia.
Conform studiului, rămășițele fosilizate ale acestei specii includ un femur stâng aproape complet. Fosila a fost descoperită în formațiunea geologică Ziliujing, situată la nord de Parcul Central Chongqing, în districtul Yubei, sud-vestul Chinei.
Această formațiune datează din perioada Jurasicului timpuriu, o epocă marcată de schimbări majore și de refacerea ecosistemelor după evenimentul de extincție de la sfârșitul Triasicului. În această perioadă, evoluția dinozaurilor a continuat, ducând la apariția unor grupuri bine-cunoscute, precum sauropodele (cu gât lung) și stegozaurii (cu plăci osoase), scrie Interesting Engineering.
Cum arăta acest dinozaur erbivor misterios descoperit în China?
Analiza fosilei a relevat că acest exemplar era un adult tânăr, având o dimensiune corporală mică, de aproximativ 1 metru lungime.
Dinozaurii ornithischieni au dat naștere unor forme bine-cunoscute, precum stegozaurii, ankilozaurii și ceratopsienii cu coarne. Cu toate acestea, aceștia au împărtășit soarta celorlalți dinozauri non-aviari, dispărând la sfârșitul Cretacicului.
Istoria lor evolutivă timpurie rămâne însă un mister. Multe fosile de ornithischieni au fost descoperite în regiuni care s-au separat din Gondwana (precum America de Sud, Africa și Australia). În schimb, în Laurasia (America de Nord și Asia), fosilele de ornithischieni sunt mai puțin diverse, constând în principal din dinozauri cu armuri, precum stegozaueii și ankilozaurii.
Această situație sugerează o diversitate mai redusă a ornithischienilor în Laurasia, în comparație cu Gondwana, în Jurasicul timpuriu.
Migrația dinozaurilor
Descoperirea lui Archaeocursor asiaticus oferă dovezi puternice pentru o migrație timpurie și independentă a dinozaurilor ornithischieni din Gondwana spre Laurasia.
„Aceasta indică un eveniment de dispersare mai timpuriu al dinozaurilor ornithischieni din Gondwana către Laurasia, inclusiv Asia de Est, care pare a fi independent și posibil anterior dispersării dinozaurilor cu armuri”, au scris cercetătorii în lucrare.
Noua specie descoperită în China prezintă trăsături anatomice similare cu Eocursor parvus, un gen de dinozauri ornithischieni timpurii care au trăit în actuala Africă de Sud, în perioada Jurasicului timpuriu.
Archaeocursor asiaticus a provenit probabil din Gondwana, migrând ulterior spre Laurasia, inclusiv Asia de Est.
Acest lucru susține ideea unui eveniment de dispersare timpurie a dinozaurilor ornithischieni din Gondwana către Laurasia, posibil înainte de sosirea dinozaurilor cu armuri în regiune.
„Relația apropiată dintre Archaeocursor asiaticus și Eocursor parvus, în ciuda habitatelor lor îndepărtate, sugerează o origine probabilă în Gondwana, urmată de o migrație spre nord, către Laurasia și, în final, spre Asia de Est, în timpul epocii Pliensbachiene”, se precizează în studiu.
Cercetătorii subliniază necesitatea unor descoperiri suplimentare de fosile pentru a confirma relațiile evolutive propuse ale lui Archaeocursor asiaticus. Acest lucru va ajuta la obținerea unei imagini mai complete asupra diversității și evoluției timpurii a dinozaurilor ornithischieni.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista iScience.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sala Regelui Arthur este cu 4.000 de ani mai veche decât s-a crezut până acum