Arheologii care excavează cetatea Visegrad au scos la iveală o comoară de arme datând de la mijlocul secolului al XVI-lea până la începutul secolului al XVII-lea.
Cetatea Visegrád este un castel din secolul al XIII-lea situat lângă malul Dunării, în comitatul Pest, Ungaria. Castelul a făcut parte dintr-un sistem de fortificații construit ca răspuns la invaziile mongole din 1242 și 1285.
În secolul al XIV-lea, castelul a devenit reședința regală a regilor Anjou, care au extins Castelul Superior prin adăugarea de fortificații suplimentare pentru a se conecta la Dunăre, cunoscut astăzi sub numele de Castelul Inferior.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Institutul Național de Arheologie, săpăturile recente din șanțul uscat al castelului din epoca Anjou au scos la iveală o mulțime de arme și obiecte.
Acestea datează de la mijlocul secolului al XVI-lea până la începutul secolului al XVII-lea.
Descoperirile includ arme de calibru mic, ghiulele, vârfuri de săgeți și arme de luptă corp la corp. Concentrația de muniție din șanț, împreună cu numeroasele artefacte grav afectate de luptă, subliniază intensitatea asediilor care au avut loc în cetatea Visegrad în această perioadă tumultoasă.
Arheologii au descoperit, de asemenea, un cabasset fragmentat rar – o cască conică de infanterie utilizată pe scară largă în Europa în secolele al XVI-lea și al XVII-lea.
Casca a aparținut probabil unui mercenar habsburgic care a luptat în Războiul de Cincisprezece Ani (cunoscut și ca Războiul Turcesc Lung), un război indecis între monarhia habsburgică și Imperiul Otoman.
„Are o formă conică, decorată cu rozete de cupru de-a lungul marginii, iar o pană de cupru ornamentată se află pe spate de-a lungul axei centralex”, a precizat Institutul Arheologic Național pentru HeritageDaily.
„Coiful era popular printre infanteriștii echipați cu arme mici și, cel mai probabil, făcea parte din armamentul unui soldat mercenar habsburgic.”
„Comoara galbenă” găsită de roverul Curiosity al NASA pe Marte
Comoară de pe vremea vikingilor, găsită pe un versant din Norvegia după mai bine de 1.000 de ani
Comoara găsită de roverul Curiosity pe Marte după ce a crăpat o stâncă