Home » Istorie » Cum sărbătoreau egiptenii antici Anul Nou?

Cum sărbătoreau egiptenii antici Anul Nou?

Publicat: 31.12.2024

Egiptenii antici sărbătoreau Anul Nou într-o varietate de moduri, inclusiv prin organizarea de ospețe, oferirea de cadouri și expunerea statuilor zeilor la lumina Soarelui pentru ca acestea să poată fi „regenerate”.

Astăzi, oamenii întâmpină Anul Nou cu petreceri, focuri de artificii și toasturi cu șampanie, dar și vechii egipteni sărbătoreau Noul An și chiar aveau festivități lângă Piramidele din Giza.

Sărbătoarea Anului Nou – cunoscută sub numele de Wepet Renpet, sau „deschiderea anului” – presupunea de fapt câteva tradiții care sunt practicate și astăzi, cum ar fi oferirea de cadouri prietenilor și familiei care ofereau urări de Anul Nou. Dar unele obiceiuri erau unice pentru cultura lor.

De exemplu, egiptenii antici scoteau din temple imagini ale zeităților pentru ca acestea să poată fi regenerate de lumina soarelui, conform credințelor lor.

Wepet Renpet avea o altă distincție cheie: Data sa se schimba de-a lungul timpului și, uneori, era sărbătorită de mai multe ori pe an. O înregistrare interesantă notează că, pentru o perioadă, egiptenii sărbătoreau trei dintre aceste festivaluri într-un singur an, scrie LiveScience.

Calendarul egiptean avea 365 de zile într-un an, dar nu avea un an bisect. Lipsa unui an bisect a însemnat că, de-a lungul timpului, Wepet Renpet „s-a plimbat printre anotimpuri”, a declarat într-un e-mail pentru Live Science Juan Antonio Belmonte, un cercetător de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare care a scris pe larg despre sistemul calendaristic al Egiptului antic.

Egiptenii antici aveau mai multe sărbători de Anul Nou

Când calendarul egiptean a fost creat acum aproximativ 4.800 de ani, Wepet Renpet era aproape de solstițiul de vară (care are loc în jurul datei de 21 iunie), a spus Belmonte. Acest lucru este aproape de momentul în care inundația anuală a Nilului a avut loc în Egipt.

Inundațiile anuale irigau terenurile agricole adiacente, permițând culturilor să crească. La începutul Regatului Mijlociu (circa 2030 – 1640 î.Hr.) Wepet Renpet cădea în apropierea solstițiului de iarnă din decembrie, a precizat BBelmonte

Uneori, egiptenii sărbătoreau mai multe festivaluri Wepet Renpet într-un singur an, a declarat Leo Depuydt, profesor emerit de egiptologie și asiriologie la Universitatea Brown, într-un e-mail pentru Live Science.

La Templul Khnum (cunoscut și sub numele de Templul Esna), situat la sud de Luxor (vechea Teba), un calendar inscripționat pe un perete are trei festivaluri Wepet Renpet marcate într-un singur an, a scris Depuydt într-o lucrare din 2003 publicată în Journal of the American Research Center in Egypt.

Festivitățile au avut loc lângă Piramidele din Giza

Calendarul datează undeva între mijlocul secolului I și mijlocul secolului al III-lea d.Hr., când Imperiul Roman stăpânea Egiptul.

În lucrare, Depuydt a interpretat că festivalurile Wepet Renpet erau celebrate în prima zi din anul calendaristic, în ziua de naștere a împăratului roman și, în cele din urmă, atunci când steaua Sirius răsărea „de sub orizontul estic, imediat după ce Sirius a fost invizibilă timp de câteva luni”.

În 2023, arheologii au raportat descoperirea unei scene pe tavanul templului care ar putea prezenta o reprezentare mitologică a noului an, când Sirius răsare.

De exemplu, festivitățile au avut loc lângă Piramidele din Giza, deoarece textele din templele de la Giza și Saqqara au numit Wepet Renpet ca fiind un festival important, a spus Belmonte.

Ajunul Anului Nou includea, de asemenea, ospețe, conform scenelor de pe unele morminte egiptene antice, a scris Fukaya. Un alt obicei implica schimbul de cadouri care urau cuiva un An Nou fericit.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Conurile de cap ale egiptenilor antici: ce scop aveau ornamentele misterioase?

Egiptenii antici au folosit atât de mult cupru încât au poluat portul din apropierea piramidelor

A fost găsit cel mai mare observator astronomic al egiptenilor antici. Era construit din chirpici!

Test de cultură generală. Ce legumă credeau egiptenii antici că este un afrodiziac?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase