A avut Iisus soție și copii? Această afirmație senzațională reapare periodic, stârnind curiozitate și generând titluri de presă dramatice. Totuși, subiectul îi frustrează adesea pe mulți teologi și cercetători ai religiei din cauza lipsei unor dovezi credibile.
Una dintre cele mai recente reaprinderi ale acestei controverse a avut loc în 2014, odată cu publicarea cărții „The Lost Gospel”, scrisă de jurnalistul Simcha Jacobovici și istoricul Barrie Wilson.
Argumentele autorilor se bazau pe un manuscris antic, descris ca fiind „uitat într-un colț prăfuit al Muzeului Britanic” și scris de un călugăr anonim în urmă cu cel puțin 1.600 de ani. Cei doi cercetători au realizat prima traducere a documentului din limba siriacă în engleză, susținând că oferă perspective noi despre viața lui Iisus înainte de răstignire.
A avut Iisus soție și copii? Printre numeroasele afirmații din această carte, autorii au susținut că povestea lui Iosif și Aseneth reprezintă de fapt o „istorie mascată” a lui Iisus și Maria Magdalena. Dacă acest lucru ar fi adevărat, s-ar putea concluziona că cei doi fii ai lor, Efraim și Manase, ar fi copiii lui Iisus.
Lucrarea de mai sus nu a fost prima care a făcut o astfel de afirmație. Un element central al romanului de succes „Codul lui Da Vinci”, din 2003, este ideea că Maria Magdalena a fost căsătorită cu Iisus, iar cuplul ar fi avut urmași protejați de societăți secrete misterioase.
În 2012, o profesoară de istoria creștinismului timpuriu de la Harvard Divinity School (SUA) a adăugat un nou element în această dezbatere, susținând că a identificat un fragment de text religios din secolul IV d.Hr., care conținea fraza: „Iisus le-a spus: ‘Soția mea…’”. Textul menționa, de asemenea, numele „Maria” și fraza „ea poate fi discipolul meu”. Acesta a atras multă atenție publică, dar ulterior specialiștii au demonstrat că documentul era un fals, notează IFL Science.
În ciuda acestor afirmații, majoritatea teologilor și a cercetătorilor Bibliei susțin că nu există dovezi care să sugereze că Iisus a avut o familie proprie sau că Iosif din poveste ar fi fost figura istorică a lui Iisus.
„Pentru primii creștini, Biblia lor era aceeași cu cea a evreilor. Figuri importante din Vechiul Testament au fost văzute drept tipare pentru Iisus. Creștinii au recunoscut într-o figură populară precum Iosif anumite elemente ale misiunii lui Iisus”, scria în 2014 Jonathon Wright, pe atunci doctorand la Institutul Oriental al Universității Oxford (Anglia).
„Autorii cărții susțin că povestea vorbește despre Iisus, dar nu există nicio dovadă în text sau în cele peste 90 de manuscrise existente. În tradiția armeană, povestea este adesea inclusă în Vechiul Testament. Iosif din poveste nu face nimic din ceea ce asociem cu Iisus. Povestea probabil a fost copiată frecvent pentru că nu era controversată și pentru că transmitea credințele creștine despre pocăință și convertire într-un context aparent evreiesc”, adăuga Wright.
Un alt punct central al cărții din 2014 este că povestea lui Iisus și a familiei sale ar fi fost cenzurată intenționat, deoarece în cel mai vechi manuscris siriac lipsesc primul capitol și finalul unei scrisori de la traducător. Autorii au propus că editorii au eliminat intenționat aceste părți pentru a ascunde narațiunea controversată despre căsătoria lui Iisus cu Maria.
Totuși, cercetătorii biblici pun sub semnul întrebării teoria de mai sus.
„Putem pune serios la îndoială această afirmație! Este mult mai probabil ca pagina să fi fost pierdută din cauza uzurii. Sunt și alte locuri în manuscris unde s-a întâmplat acest lucru. Povestea a fost copiată într-un alt manuscris siriac în Evul Mediu, care includea capitolul de început, așa că pagina încă exista la sute de ani după ce a fost scrisă. Acest manuscris ulterior conține multe lucrări ale Părinților Bisericii, care ar fi respins categoric ideea că Iisus a fost căsătorit. Probabil copistul a considerat că mesajul lucrării era suficient de clar și necontroversat”, a explicat Wright.
„O teorie a conspirației bine ticluită întotdeauna ajută afirmațiile imposibil de dovedit”, a mai adăugat acesta.
Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?
Un general și carul său, parte din Armata de Teracotă, au fost descoperiți în China
Britanicii din Epoca Bronzului își mâncau dușmanii, sugerează o descoperire macabră