Solstițiul de iarnă 2024. Tradiții vechi și noi pentru cea mai lungă noapte din an
Solstițiul de iarnă are loc în acest an în data de 21 decembrie în emisfera nordică, la ora locală 11:21 (ora României). Astfel, sâmbătă, 21 decembrie 2024, este cea mai scurtă zi din an, iar noaptea dintre 21 spre 22 decembrie este cea mai lungă a anului.
Pentru emisfera nordică, solstițiul de iarnă reprezintă începutul iernii astronomice, Polul Nord ajungând la cel mai îndepărtat punct de Soare.
Încă din antichitate, oamenii din toate colțurile lumii sărbătoreau în diverse feluri această zi pentru că însemna „reîntoacerea” Soarelui. Vechile tradiții de solstițiul de iarnă au influențat în cele din urmă sărbătorile pe care le cunoaștem astăzi, cum ar fi Crăciunul. Așadar, iată câteva tradiții de solstițiu, atât vechi, cât și noi, care să ne lumineze zilele lungi și friguroase de iarnă.
1. Dong Zhi
Dong Zhi, „sosirea iernii”, este un festival important în China, un prilej pentru familii să se reunească și să celebreze anul care este aproape de final. Ținând cont de calendarul tradițional chinezesc, sărbătoarea are loc de obicei între 21 și 23 decembrie. La origini ar fi fost un festival al recoltei, moment în care muncitorii de pe câmp se întorceau acasă la familie și se bucurau de roadele muncii împreună.
2. Ziua Sfintei Lucia
Ziua Sfintei Lucia este un festival al luminilor sărbătorit în Scandinavia. Deși nu este menit să o celebreze pe Sfânta Lucia, un martir creștin, festivalul a fost incorporat cu tradiții nordice vechi, cum ar fi aprinderea focului pentru a alunga spiritele rele în timpul celei mai lungi nopți din an. Fetele îmbracă haine albe și poartă coroane de lumânări în onoara Sfintei Lucia, potrivit Britannica.
3. Miez de iarnă în Antarctica
Chiar și în Antarctica, solstițiul de iarnă este celebrat de oamenii de știință care se află acolo în diverse misiuni de cercetare. Deși mulți dintre noi din emisfera nordică ne bucurăm de mai multe ore de lumină solară, în emisfera sudică oamenii celebrează mijlocul iernii. Festivalele includ mese speciale, filme și uneori cadouri făcute manual.
4. Saturnalia
Saturnalia, festivalul din Roma antică, este poate cel mai asociat cu sărbătorile moderne de Crăciun. Acest festival avea loc în jurul zilei de solstițiu și era marca sfârșitul sezonului agricol. La festival, romanii participau la jocuri și ospețe timp de mai multe zile, își dădeau cadouri, iar ordinea socială era inversată, sclavii nu mai munceau și erau tratați, pentru scurt timp, ca egali.
5. Inti Raymi
Această sărbătoare de solstițiu are loc în iunie în loc de decembrie. Dar pentru locuitorii din Peru este solstițiul de iarnă, iar această festivitate incașă este organizată în onoarea zeului Soare. Sărbătorită la început înaintea venirii conchistadorilor spanioli, festivitățile includeau ospețe și sacrificii (de animale și chiar copii). Spaniolii au interzis sărbătoarea, dar aceasta a fost reluată (cu sacrificii false) în secolul XX. Inti Raymi continuă și astăzi.
6. Yalda
Festivalul persian Yalda, sau Shab-e Yalda, este o celebrare a solstițiului de iarnă în Iran care a început în vremuri antice. Yalda este considerat o victorie a luminii asupra întunericului, precum și nașterea zeului Soarelui numit Mithra. Familiile celebrează împreună cu mâncăruri tradiționale și unii stau treji toată noaptea pentru a primi Soarele de dimineață.
7. Soyal
Soyal este sărbătorea solstițiului de iarnă pentru Hopi (un popor de amerindieni) din Arizona de Nord, SUA. Ceremoniile și ritualurile includ purificare, dans, iar uneori chiar și cadouri. La momentul solstițiului, amerindienii primesc kachinas, spiritele protectoare din munți și au loc diverse binecuvântări și ritualuri.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Primele dovezi ale dezvoltării ritualurilor religioase, descoperite într-o peșteră din Israel
Arheologii din Azerbaidjan au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani
Un mormânt bogat dezvăluie un ritual înfiorător al culturii antice Coclé
Ce arată semințele și fructele din „casa” lui Goliat despre ritualurile filistenilor?