Test de cultură generală. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Sărbătoarea pe care o așteptăm cu toții este acum foarte aproape și cine nu și-a împodobit încă bradul caută cele mai frumoase decorațiuni. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb? Este vorba despre beteală.
Beteala era cândva făcută din argint real, dar numai familiile foarte bogate își puteau decora bradul cu așa ceva. Beteala de aluminiu a fost mai rentabilă, dar s-a dovedit foarte inflamabilă. Drept urmare, beteala cu plumb a fost o alegere populară timp de mulți ani, până când pericolele intoxicației cu plumb au devenit cunoscute la scară largă, explică Britannica.
Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Când ne gândim la beteală astăzi, ne imaginăm o decorațiune ușoară și strălucitoare, care împodobește ferestrele și învăluie bradul de Crăciun. Beteala este un element accesibil în decorul festiv modern, dar nu a fost întodeauna așa.
Originea exactă a betelii nu este clară, dar se pare că a fost inventată de germani în jurul anului 1610. Mult mai valoroasă decât este acum, era realizată din fâșii subțiri de argint real. Prin urmare, beteala era folosită doar de persoanele înstărite. Era realizată prin baterea argintului în fâșii care puteau fi agățate de ramuri.
Această metodă avea unele deficiențe. În timp ce făcea decorațiunea inaccesibilă pentru majoritatea oamenilor, aceasta oxida ușor, mai ales la contactul cu flăcările deschise. Desigur, restricțiile legate de beteala din argint au dus la o reconsiderare a materialelor accesibile, ceea ce a fost acceptat de mase. Așa că, în anii 1900, au fost introduse opțiunile din cupru, aluminiu și plumb, potrivit Christmas Elves.
Beteala din plumb
Cuprul, aluminiul și plumbul au avut o viață scurtă. Aluminiul este extrem de inflamabil și reprezenta un pericol major în casă, iar cuprul era foarte solicitat în timpul Primului Război Mondial, ceea ce însemna că decorațiunile de Crăciun nu erau o prioritate pentru utilizarea sa.
Beteala pe bază de plumb a devenit o alegere populară. O companie germană a primit un brevet pentru beteala din plumb, fabricată din folie de aliaj de plumb mat și staniu lucios. La acea vreme, produsul era denumit Stanniol Lametta, adică „mică lamelă”. Aceasta a avut succes datorită efectului magic pe care îl adăuga decorurilor de Crăciun, cu strălucirea și efectul de țurțuri care cădeau.
Riscurile pentru sănătate asociate cu otrăvirea cu plumb au apărut în jurul anilor 1960, astfel că beteala cu plumb a fost abandonată.
Vă recomandăm să citiți și:
Să fie un scriitor din 1800 primul influencer pentru bărbați?
John Billington, primul criminal condamnat în America
Cum era să moară liderul conservatorilor români într-un duel cu pistoale