Arheologii de la Universitatea Goethe din Frankfurt, Germania au folosit tomografia computerizată pentru a analiza o inscripție de pe o amuletă din foiță de argint, dezvăluind cele mai vechi dovezi cunoscute ale creștinismului la nord de Alpi.
Amuleta are doar 3,5 centimetri lungime și conține 18 rânduri de text înfășurate într-o foaie de argint. Amuleta ar fi fost purtată pe un șnur sau o panglică în jurul gâtului, pentru protecție.
Amuletele erau deosebit de răspândite în societatea romană antică, fiind moștenitoare a tradiției grecești antice și legate de religia și magia romană. Această tradiție moștenită a influențat probabil amuleta din foiță de argint care a fost găsită în 2018 la periferia orașului Frankfurt, în orașul roman Nida.
Nida ocupa suburbiile nord-vestice ale orașului Frankfurt și era capitala Civitas Taunensium, scrie HeritageDaily.
Potrivit experților, amuleta din foiță de argint a fost dezgropată într-un mormânt datat între 230 și 270 d.Hr., o perioadă în care orașul se afla în declin din cauza unei invazii conduse de Alamanni, o confederație de triburi germanice.
Folosind tomografia computerizată de ultimă generație la Centrul Leibniz pentru Arheologie din Mainz (LEIZA), arheologii au descifrat textul de pe amuletă.
Există referiri istorice la primele grupuri creștine din Galia și poate și din provincia germană superioară la sfârșitul secolului al II-lea d.Hr.
Cu toate acestea, dovezile fiabile ale vieții creștine în regiunile alpine nordice ale Imperiului Roman datează, în general, doar din secolul al IV-lea d.Hr.
Această descoperire rescrie istoria creștinismului în regiune și este cea mai veche dovadă a creștinismului la nord de Alpi, precedând alte descoperiri cu cel puțin 50 de ani.
„Inscripția de la Frankfurt este o senzație științifică. Datorită ei, istoria creștinismului în Frankfurt și dincolo de aceasta va trebui să fie întoarsă cu aproximativ 50 până la 100 de ani”, a declarat primarul orașului Frankfurt, Mike Josef.
O amuletă romană în formă de falus a fost descoperită în Marea Britanie. Iată povestea pandantivului
Amuletă antică pentru protecție împotriva deochiului și a demonilor, redescoperită după 40 de ani
Un posibil bust al Cleopatrei a VII-a, găsit la un templu egiptean antic