Primele dovezi ale dezvoltării ritualurilor religioase, descoperite într-o peșteră din Israel

14 12. 2024, 19:00

Un complex ritual preistoric rar a fost descoperit în cele mai întunecate adâncuri ale peșterii Manot din Galileea de Vest, Israel.

Complexul este închis în mod natural de stalagmite impresionante care creează o intrare distinctivă în sit și prezintă o stâncă unică și impresionantă cu gravuri geometrice asemănătoare unei carapace de broască țestoasă.

Studiul acestui complex, publicat în revista PNAS, a fost condus de Dr. Omry Barzilai de la Universitatea din Haifa și Autoritatea Israeliană pentru Antichități, Prof. Ofer Marder de la Universitatea Ben-Gurion și Prof. Israel Hershkovitz de la Universitatea Tel Aviv.

Peștera Manot a fost excavată sistematic începând din 2010 de către Autoritatea Israeliană pentru Antichități, Universitatea Tel Aviv și Universitatea Ben-Gurion.

Peștera este cunoscută în special pentru stalactitele sale uimitoare și pentru vestigiile de locuire ale mai multor culturi preistorice din paleoliticul superior. Printre descoperirile sale notabile se numără un craniu uman modern vechi de 55 000 de ani, cea mai veche fosilă umană modernă găsită în afara Africii.

Un complex ritual preistoric rar

În cursul studiului complexului, cercetătorii au descoperit resturi de cenușă într-unul dintre inelele stalagmitei din apropierea stâncii gravate, confirmând utilizarea focului pentru iluminarea spațiului ritual, probabil cu ajutorul torțelor.

Testele acustice au arătat că, de fapt, complexul are o acustică naturală îmbunătățită, ceea ce ar fi putut crea o experiență auditivă unică pentru activități comune precum rugăciunea, cântatul și dansul.

Vârsta cronologică a complexului ritual din Peștera Manot a fost stabilită la 35.000-37.000 de ani în urmă, o perioadă asociată cu apariția bruscă a culturii Aurignacian, cunoscută în Europa pentru obiectele sale simbolice și picturile rupestre.

Într-o cameră mică, ascunsă, adiacentă complexului ritual, a fost descoperit un corn de cerb complet, cu semne de utilizare.

„Coarnele de cerb au fost folosite ca materie primă pentru confecționarea uneltelor în diverse scopuri de către culturile din paleoliticul superior din Europa și de către cultura Aurignacian din Levant. Plasarea coarnelor de cerb într-o cameră ascunsă adiacentă sitului ritual poate fi legată de activitățile rituale din peșteră„, a explicat Dr. Barzilai.

Complexul este închis în mod natural de stalagmite impresionante

Gravurile geometrice găsite pe stânca în formă de carapace de țestoasă au fost scanate cu un microscop confocal unic, capabil să capteze secțiuni orizontale extrem de subțiri.

„Am identificat zgârieturi microlineare fine în interiorul unora dintre caneluri, confirmând fără îndoială că gravurile sunt opera mâinilor umane. Aceste gravuri sunt o dovadă a abilităților artistice ale strămoșilor noștri și a legăturii lor profunde cu ritualurile și simbolurile”, a declarat profesorul Rachel Sarig de la Laboratorul de medicină dentară al Universității Tel Aviv, care a efectuat scanările, potrivit EurekAlert.

Cercetătorii au realizat, de asemenea, o cartografiere fotografică 3D a peșterii. „Am constatat o separare clară între complexul ritual și zonele de activitate obișnuită de la intrarea în peșteră. Această observație întărește ipoteza privind semnificația complexului și necesitatea de a-l diferenția de zonele în care a avut loc activitatea zilnică”, a declarat Alexander Wigman de la Autoritatea pentru Antichități din Israel.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„O sclipire de cupru ne-a atras atenția”: Pumnal vechi de 4.000 de ani, descoperit într-o peșteră din Italia

Cum poate o peșteră de plastic fabricată în Spania să mențină vie cultura amazoniană?

O descoperire dintr-o peșteră din Franța arată de ce au dispărut neanderthalienii

Un pod antic scufundat, descoperit într-o peșteră spaniolă, dezvăluie indicii despre strămoșii oamenilor