Acum aproximativ 900.000 de ani, un progres major în tehnologie în ceea ce privește prelucrarea pietrei a ajuns în Spania.
Antropologul Diego Lombao, de la Universitatea din Santiago de Compostela (Spania), și colegii săi au descoperit cel mai timpuriu exemplu cunoscut în Europa al unui progres major în tehnologie în ceea ce privește confecționarea uneltelor din piatră.
Această descoperire, realizată la situl El Barranc de la Boella, în nord-estul Spaniei, datează dinaintea separării evolutive dintre oamenii moderni și neanderthalieni, ceea ce sugerează că aceste progrese tehnologice au fost create și utilizate de strămoșii noștri comuni sau de alte specii umane dispărute.
„Comportamentul tehnologic observat la El Barranc de la Boella demonstrează progrese tehnologice semnificative și o gândire anticipativă”, scriu Lombao și echipa sa în studiu.
Analiza uneltelor descoperite a arătat că acestea erau cioplite după o secvență comună, ceea ce implică utilizarea unui șablon pentru a obține rezultate constante. În plus, aceste unelte erau mai mari decât cele din trecut și erau adaptate pentru scopuri specifice. Toate aceste trăsături indică „un nivel sofisticat de previziune și planificare”, notează Science Alert.
Cele mai vechi unelte din piatră, clasificate drept Oldowan. sau Modul 1, datează de acum aproape 3 milioane de ani. Produse de hominizi în Africa, aceste unelte erau realizate prin cioplirea unui pietroi de altul, pentru a obține cioburi ascuțite.
Descoperirea de la El Barranc de la Boella reprezintă cea mai timpurie dovadă din Europa a tehnicilor mai avansate, de tip Modul 2, folosite pentru a crea topoare de mână Acheulean. Aceste tehnici implicau rafinarea suplimentară a lamelor prin utilizarea altor materiale, precum oase sau lemn, pentru a obține unelte mai simetrice.
Hominizii care au locuit la El Barranc de la Boella în Pleistocenul mijlociu timpuriu au dezvoltat un proces complex de producție, care includea transportul materialelor locale pentru a crea topoare și dălți în diferite etape. De exemplu, foloseau silex pentru unelte mici și șist pentru instrumentele mai mari.
„El Barranc de la Boella reprezintă o mărturie unică a schimbării tehnologice a hominizilor din Europa, într-o perioadă în care uneltele nu mai erau doar utilitare, ci implicau o planificare sofisticată și o utilizare mai eficientă a resurselor”, explică Lombao.
Cu toate acestea, există indicii că această tehnologie nu și-a avut originea la El Barranc de la Boella. Unele dintre tehnici au apărut brusc, ceea ce sugerează că noile metode au fost aduse odată cu migrațiile, mai degrabă decât dezvoltate local. În plus, uneltele descoperite au multe asemănări cu cele găsite în alte situri, precum Ubeidiya, din Levant.
„Propunem că El Barranc de la Boella ar putea reprezenta o dispersare timpurie a tehnologiei Acheulean din Africa, cu în jur de 1,4 milioane de ani în urmă”, scriu cercetătorii.
Aceste unelte sunt semnificative deoarece oferă dovezi timpurii ale capacității cognitive de a utiliza un model mintal, implicând previziune și planificare.
„Acest sit ne arată că inovația tehnologică nu a fost liniară sau un salt complet abrupt, ci rezultatul mai multor valuri de dispersare a populației și a sosirii treptate în Europa a unor noi comportamente tehnologice din Africa”, explică Lombao.
Cu aproximativ 300.000 de ani mai târziu, omenirea a făcut un alt salt tehnologic major, care a dus la o cultură cumulativă ce continuă să evolueze și astăzi.
Studiul a fost publicat în Journal of Paleolithic Archaeology.
Oamenii luau medicamente chiar și cu 15.000 de ani în urmă
O mumie înghețată dezvăluite că rinocerii lânoși aveau cocoașă
Noi analize ADN „sfidează” arheologii! Victimele de la Pompeii nu sunt cine s-a crezut până acum