Într-o regiune din Georgia, o misterioasă tăbliță Bashplemi a ieșit la suprafață cu un sistem de scriere nou-nouț, care nu a mai fost văzut până acum și care ar putea răsturna teoriile actuale cu privire la sistemele de scriere antice.
Tăblița de bazalt prezintă 60 de caractere aranjate în șapte coloane, potrivit arheologilor. Cu toate acestea, ei nu pot confirma cum este structurat acest sistem, cui aparține acest sistem de scriere sau ce înseamnă inscripția.
Designul sugerează un nivel sofisticat de măiestrie, o altă caracteristică fascinantă a artefactului evaziv, sugerând că mesajul avea o semnificație.
Însă datarea misterioasei tăblițe rămâne în prezent inaccesibilă. Arheologii cred că cineva a inscripționat mesajul pe această piatră acum 14.000 de ani, undeva între sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului.
Pe lângă importanța sa imediată și incontestabilă ca artefact arheologic, deoarece conține un sistem de scriere inedit, ar putea avea o legătură cu sistemul de scriere legendar menționat în mitul lui Iason și al argonauților, scrie InterestingEngineering.
În plus, ar putea dovedi că au avut loc schimburi culturale între Caucaz și regiunea învecinată și ar putea schimba tot ceea ce știm despre un sistem de scriere antic dintr-o zonă „considerată multă vreme periferică” în studiul celor mai vechi texte umane.
În 2021, pescarii de pe lacul Bashplemi din faimoasa regiune Dmanisi din Georgia au observat din greșeală tăblița. A fost un sezon secetos, astfel încât un obiect neobișnuit îngropat sub nămolul lacului a ieșit în evidență, relatează GB News.
Ceea ce pare a fi o serie de simboluri indescifrabile, cum ar fi trei linii orizontale și un vârtej în partea de jos, explică experții, este de fapt „dezvoltat și rafinat” pentru vârsta sa, deși acest lucru nu este confirmat.
Inscripția sugerează chiar o îndemânare remarcabilă. Creatorul a folosit un burghiu conic pentru a grava mai întâi simbolurile în piatră. Pentru a crea o serie lină de caractere, au folosit unelte rotunjite, ceea ce arată că mesajul a fost așezat în piatră cu destulă muncă.
În încercarea de a stabili conexiuni cu alte texte antice, pot fi găsite asemănări între noul text și scrierea proto-kartveliană din mileniul 4 î.Hr. și sigilii din Georgia precreștină, potrivit Archaeology News.
În plus, conține urme ale scrierilor caucaziene timpurii, în special georgiene Mrgvlovani și albaneze, împreună cu sisteme feniciene și proto-sinaitice din Orientul Apropiat. Un focar de sisteme de scriere foarte timpurii, cu alte cuvinte, care ar putea sugera că a existat o interacțiune între aceste grupuri antice. Totuși, indiferent de situație, aceasta este o formă cu totul nouă de text.
Dmanisi deține unele dintre cele mai timpurii rămășițe de hominini din Eurasia; astfel, artefactul unic provine dintr-o locație istorică locuită încă de la începutul Epocii Bronzului, conform GB News.
Studiile preliminare ale zonei au evidențiat prezența unor movile funerare, case antice și situri religioase. Lacul Bashplemi, situat pe un platou vulcanic, nu a primit însă atenția pe care o merită, explică Archaeology News, deși toate aceste semne indică o ocupare umană timpurie.
Pentru studiul sistemelor de scriere antice, tăblița de bazalt ar putea fi una dintre cele mai interesante descoperiri făcute recent, care evidențiază această zonă din Georgia ca fiind una de explorat în continuare, deoarece ar putea fi chiar sistemul de scriere nemaivăzut din Colchis menționat în nimeni altul decât mitul lui Iason și Argonauții.
O tăbliță babiloniană ascunde greșeala de geometrie a unui student de acum 4.000 de ani
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform
O tăbliță cu scene de luptă și paleo-alfabet, descoperită în Spania
Teorema lui Pitagora, găsită pe o tăbliță babiloniană mai veche decât însuși Pitagora