Home » Istorie » Un sarcofag misterios, găsit în Turcia, ar putea fi mormântul lui „Moș Crăciun”

Un sarcofag misterios, găsit în Turcia, ar putea fi mormântul lui „Moș Crăciun”

Publicat: 09.12.2024

Arheologii au anunțat descoperirea unui sarcofag în apropiere de locul original de înmormântare al Sfântului Nicolae la Biserica Sf. Nicolae, din provincia Antalya, Turcia.

Sfântul Nicolae a fost un episcop creștin timpuriu de origine greacă din orașul maritim Myra din Asia Mică. Sfântului Nicolae i-au fost atribuite multe miracole prin mijlocirea sa, dar este cunoscut și pentru practica sa generoasă de a oferi cadouri, care a dat naștere conceptului tradițional de Moș Crăciun și Sinterklaas.

La câteva secole după moartea sa, împăratul bizantin Teodosie al II-lea a ordonat construirea Bisericii Sfântului Nicolae pe locul unde Sfântul Nicolae a slujit ca episcop.

Trupul său a fost exhumat și reînhumat în biserică, dar în secolul al XI-lea d.Hr., rămășițele sale ar fi fost transferate și păstrate ca relicve sacre în Basilica di San Nicola din Bari, Italia de Sud.

Un sarcofag găsit în Turcia ar putea fi mormântul lui „Moș Crăciun”

În timpul Primei Cruciade, marinarii venețieni au recuperat majoritatea rămășițelor sale și le-au transportat la Veneția, unde au fost consacrate în bazilica mănăstirii San Nicolò al Lido.

În 1953, o inspecție a fragmentelor osoase din Bari și Veneția a stabilit că acestea provin de la același individ, deși autenticitatea pentru a determina dacă au aparținut Sfântului Nicolae nu a fost concludentă.

Arheologii au efectuat un studiu de doi ani asupra Bisericii Sfântul Nicolae. În timpul săpăturilor recente din anexa cu două etaje a bisericii, arheologii au descoperit un sarcofag din calcar cu o lungime de aproximativ 2 metri.

Sarcofagul a fost parțial îngropat la o adâncime de 1,5 până la 2 metri și are un capac ridicat cu un acoperiș înclinat.

Generozitatea Sfântului Nicolae a dat naștere legendei lui Moș Crăciun

„Cea mai mare speranță a noastră este să găsim o inscripție pe sarcofag. Acest lucru ar ajuta la clarificarea conținutului înmormântării și ne-ar permite să determinăm perioada exactă din care datează”, a explicat profesorul asociat Ebru Fatma Findik, de la Universitatea Hatay Mustafa Kemal, potrivit HeritageDaily.

„Deși capacul sarcofagului a fost descoperit, doar o mică secțiune a camerei funerare a fost expusă și se așteaptă ca săpăturile suplimentare să dezvăluie mai multe detalii în lunile următoare”, a adăugat Findik.

Potrivit arheologilor, sursele istorice și apropierea sarcofagului de biserică dau greutate teoriei că acesta ar putea fi mormântul său original.

„Aceasta ar putea fi o confirmare arheologică semnificativă a surselor istorice cu privire la locul de înmormântare al Sfântului Nicolae”, a comentat Findik.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un sarcofag vechi de 2.000 de ani, găsit în stare excepțională în Fâșia Gaza

O scrisoare de dragoste a fost găsită în sarcofagul unui general al lui Alexandru cel Mare

Cercetătorii au deschis sarcofagele de plumb găsite sub Catedrala Notre-Dame

Sarcofagul misterios, descoperit sub Catedrala Notre-Dame, va fi deschis

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase