În urmă cu mai mult de un milion de ani, într-o savană plină de animale sălbatice, aproape de malul a ceea ce va deveni Lacul Turkana din Kenya, două specii complet diferite de hominini s-ar putea să se fi intersectat.
Oamenii de știință știu acest lucru deoarece au examinat fosilele vechi de 1,5 milioane de ani pe care le-au dezgropat și au ajuns la concluzia că acestea reprezintă primul exemplu de două seturi de amprente de hominid făcute aproximativ în același timp pe malul unui lac antic.
Descoperirea va oferi mai multe informații despre evoluția umană și despre modul în care speciile au cooperat și au concurat între ele, au declarat oamenii de știință.
Descoperirea, publicată în Science, oferă dovezi clare că diferite specii de hominini au trăit simultan în timp și spațiu, suprapunându-se în timp ce se sustrăgeau prădătorilor și înfruntau provocările legate de asigurarea hranei în siguranță în peisajul african antic. Homininii aparținând speciilor Homo erectus și Paranthropus boisei, cele mai comune două specii umane vii ale epocii Pleistocenului, au făcut urmele, au declarat cercetătorii.
„Prezența lor pe aceeași suprafață, realizată foarte aproape în timp, plasează cele două specii la marginea lacului, folosind același habitat”, a declarat Craig Feibel, unul dintre autorii studiului și profesor la Departamentul de Științe ale Pământului și Planetare și la Departamentul de Antropologie din cadrul Școlii de Arte și Științe Rutgers.
Feibel, care efectuează cercetări din 1981 în această zonă din nordul Kenyei, un sit bogat în fosile, și-a aplicat expertiza în stratigrafie și datare pentru a demonstra vechimea geologică a fosilelor de acum 1,5 milioane de ani. El a interpretat, de asemenea, cadrul de depunere al suprafeței urmelor de pași, reducând trecerea urmăritorilor la câteva ore și arătând că acestea s-au format chiar în locul de sedimente moi în care au fost găsite.
„Dacă homininii nu și-au încrucișat drumurile, ei au traversat țărmul la câteva ore distanță unul de celălalt”, a spus Feibel.
„În timp ce fosilele scheletice au furnizat mult timp principalele dovezi pentru studierea evoluției umane, noile date obținute din amprentele fosile dezvăluie detalii fascinante despre evoluția anatomiei și a locomoției umane și oferă indicii suplimentare despre comportamentele și mediile oamenilor antici”, potrivit lui Kevin Hatala, primul autor al studiului și profesor asociat de biologie la Universitatea Chatham din Pittsburgh.
Hatala, expert în anatomia piciorului, a constatat că amprentele speciilor reflectau modele diferite de anatomie și locomoție. El și mai mulți coautori au distins un set de amprente de picior de altul folosind noi metode pe care le-au dezvoltat recent pentru a le permite să efectueze o analiză 3D, scrie EurekAlert.
„În antropologia biologică, suntem întotdeauna interesați să găsim noi modalități de a extrage comportamentul din înregistrările fosile, iar acesta este un exemplu excelent”, a declarat Rebecca Ferrell, director de program la National Science Foundation, care a contribuit la finanțarea acestei părți a cercetării.
„Echipa a folosit tehnologii de imagistică 3D de ultimă oră pentru a crea un mod complet nou de a privi urmele de pași, ceea ce ne ajută să înțelegem evoluția umană și rolurile cooperării și competiției în modelarea călătoriei noastre evolutive.”
Cercetătorii au descoperit urmele fosile în 2021, când o echipă organizată de Louise Leakey, un paleontolog, a descoperit oase fosile la fața locului.
Echipa de teren, condusă de Cyprian Nyete, este formată în principal dintr-un grup de kenyeni foarte bine pregătiți care locuiesc în zonă și cercetează peisajul după ploile abundente. Aceștia au observat fosile la suprafață și săpau pentru a încerca să găsească sursa. În timp ce curăța stratul superior al unui pat, Richard Loki, unul dintre excavatoriști, a observat niște urme uriașe de păsări, apoi a zărit prima amprentă de hominin. Leakey a coordonat o echipă de intervenție care a excavat suprafața amprentei în iulie 2022.
Feibel a menționat că s-a emis de mult ipoteza că aceste specii umane fosile au coexistat. Conform înregistrărilor fosile, Homo erectus, un strămoș direct al oamenilor, a persistat timp de încă 1 milion de ani. Paranthropus boisei, însă, a dispărut în următoarele câteva sute de mii de ani. Oamenii de știință nu știu de ce.
Mormintele antice dezvăluie practicile funerare ale neanderthalienilor și strămoșilor din Levant
Test de cultură generală. Când au fost strămoșii oamenilor la un pas de dispariție?