O descoperire uimitoare dezvăluie cum s-a dezvoltat civilizația Maya acum 4.000 de ani

30 11. 2024, 11:00

Cum a crescut civilizația Maya acum 4.000 de ani? O rețea vastă de instalații antice pentru capturarea peștilor, realizată de strămoșii direcți ai civilizației mayașe, a fost descoperită în Belize. Aceste structuri, capabile să asigure hrana pentru până la 15.000 de persoane pe an, constau într-un sistem complex de canale și iazuri care direcționau peștii în zone ușor accesibile pentru prindere.

Cum a crescut civilizația Maya? Construite de comunități de vânători-culegători în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, în perioada Arhaică, aceste structuri datează dintr-o epocă în care agricultura nu era practicată la scară largă în regiune.

Studiul, publicat în jurnalul Science Advances, subliniază că această descoperire reprezintă „cea mai timpurie instalație arhaică de capturare a peștilor înregistrată în Mesoamerica antică”.

Instalații de pescuit

Succesul acestor comunități de vânători-culegători a contribuit la formarea civilizației mayașe, care ulterior a dominat zonele joase ale Mesoamericii și sudul Mexicului modern. Instalațiile de capturare a peștilor au avut un rol important în încurajarea stabilirii așezărilor permanente și, mai târziu, în dezvoltarea orașelor.

„Este probabil ca aceste canale să fi permis recoltarea anuală de pești și organizarea de întâlniri sociale, ceea ce ar fi încurajat oamenii să se întoarcă în această zonă în mod repetat și să rămână pentru perioade mai lungi de timp”, a declarat Marieka Brouwer Burg, profesoară de antropologie la Universitatea din Vermont (SUA) și codirectoare a echipei de cercetare.

Pe măsură ce regiunea devenea mai aridă, iar secetele deveneau o provocare, aceste instalații ar fi fost o soluție pentru asigurarea hranei, ceea ce a determinat comunitățile să coopereze pentru construirea și întreținerea lor.

Cum a crescut civilizația Maya?

Cercetătorii au utilizat imagini din satelit și capturi aeriene realizate cu drone pentru a identifica rețeaua de canale și iazuri. Excavațiile și analizele de datare radiocarbonică a sedimentelor organice și a cărbunelui au stabilit perioada în care au fost construite aceste instalații.

Mayașii au continuat să folosească aceste structuri și în perioada Formativă (circa 2000 î.Hr. – 200 d.Hr.), conform studiului.

„Sincer, această descoperire este uimitoare”, a declarat Thomas Guderjan, profesor de antropologie la Universitatea din Texas, Tyler (SUA).

„Am crezut mereu că proiectele de modificare a terenului la scară largă sunt caracteristice perioadei clasice mayașe (aproximativ 250–900 d.Hr.)”, continuă Guderjan, citat de Live Science. Descoperirea sugerează că mayașii din urmă cu 4.000 de ani erau mult mai avansați decât se credea anterior.

Nicholas Dunning, profesor de geografie la Universitatea din Cincinnati (SUA), a lăudat cercetarea, subliniind că aceasta oferă primele dovezi directe pentru ipoteza conform căreia acvacultura ar fi avut un rol esențial în dezvoltarea civilizației mayașe.

Echipa de cercetare intenționează să continue investigațiile în regiune, conform declarațiilor din studiu.

Vă recomandăm să citiți și:

Au fost găsite primele fosile de dinozaur în Hong Kong

Boala misterioasă care a afectat un milion de oameni, apoi a dispărut fără urmă

Test de cultură generală. Când au fost strămoșii oamenilor la un pas de dispariție?

O mumie misterioasă din Australia s-a dovedit a fi o prințesă