Care este ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi? Există o memă incredibilă care înfățișează o găină privind spre cer, căreia i se arată un Tyrannosaurus rex care îi spune: „Amintește-ți cine ești.”
Aceasta este o imagine fantastică, dar și cu un sâmbure de adevăr, deoarece ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi ar putea fi chiar o găină sau, posibil, un struț.
Aceasta a fost vestea senzațională care i-a urmat unui studiu din 2008, care a utilizat proteine extrase din oase de dinozaur pentru a compara datele moleculare cu cele ale animalelor actuale. Deși ideea că dinozaurii ar putea fi înrudiți cu păsările nu era nouă la acel moment, nu existau dovezi concrete dincolo de asemănările anatomice și scheletice.
Echipa a extras colagen din oasele unui T. rex vechi de 68 de milioane de ani, o proteină prezentă în oasele animalelor vii și astăzi. Aceasta a fost o descoperire remarcabilă, deoarece a demonstrat pentru prima dată cât de mult timp poate supraviețui această proteină, oferind o oportunitate fără precedent de a analiza țesuturile dinozaurilor.
Colagenul a fost detectat cu ajutorul spectrometriei de masă, iar secvențele de peptide obținute au fost utilizate într-o analiză moleculară pentru a găsi similarități cu colagenul din 21 de specii existente. Rezultatele au fost folosite pentru a crea arbori genealogici care să ilustreze legătura lui T. rex cu diverse grupuri de animale. Majoritatea metodelor au plasat T. rex ferm în cadrul Archosauria, un grup ce include păsările și crocodilienii, dar analiza înclina în favoarea păsărilor. Colagenul extras semăna mai mult cu cel al găinilor și struților decât cu cel al crocodilienilor, deși autorii au subliniat că lacunele din date îngreunează crearea unei imagini complete, scrie IFL Science.
Așadar, întrebarea principală este: Care este ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi? Din ceea ce știm până acum, răspunsul este o pasăre, cel mai probabil o găină sau un struț.
Această descoperire pare să fi încheiat dezbaterea dacă păsările sunt dinozauri, autorii concluzionând că, dacă biomolecule similare ale altor dinozauri non-aviari ar fi analizate în același mod, ele ar arăta, de asemenea, o mai mare asemănare cu păsările decât cu orice altă vertebrată.
„Rezultatele noastre la nivel genetic sunt în mare parte în acord cu ceea ce s-a observat în datele scheletice. Există o probabilitate de peste 90% ca gruparea lui T. rex cu păsările vii să fie reală”, a declarat John M. Asara, de la Universitatea Harvard (SUA).
Această concluzie va părea logică oricui a avut vreodată găini și le-a observat modul remarcabil de a fugi sau de a urmări ceva. Așadar, data viitoare când vezi o găină, ar fi bine să-i acorzi respectul cuvenit.
Și dacă vă întrebați: „Stai așa, asta înseamnă că păsările sunt dinozauri?” Ei bine, răspunsul este da!
„Înmormântările de vampiri” dezvăluie teama oamenilor legată de întoarcerea morților printre cei vii
Test de cultură generală. De ce luna februarie are 28 de zile?
Arheologii au scos la lumină un cimitir cu morminte de navă din epoca vikingă
A fost găsită explicația științifică pentru una dintre minunile lui Iisus