Anul în care Londra a fost terorizată de „un tsunami de bere”
Viața la oraș poate fi periculoasă, dar un mod prin care nu te-ai aștepta să-ți găsești sfârșitul pe străzile Londrei este înecul, mai ales într-un râu de bere. Însă acest coșmar terifiant a devenit realitate pe 17 octombrie 1814, când orașul a fost literalmente inundat de un tsunami de bere.
Dezastrul a început la Horse Shoe Brewery, situată pe Tottenham Court Road, un loc faimos în zilele noastre, dar și extrem de populat în secolul al XIX-lea. Aici se afla un uriaș rezervor de bere brown porter, o băutură întunecată cu note de ciocolată și caramel, delicioasă pentru limbă, dar mult mai puțin plăcută pentru plămâni.
Potrivit Historic UK, rezervorul avea 6,7 metri înălțime și conținea aproximativ 3.500 de butoaie de bere. Totul s-a schimbat pe 17 octombrie 1814, când unul dintre inelele de fier esențiale pentru menținerea structurii s-a rupt. Această defecțiune a eliberat peste 1,2 milioane de litri de bere, formând un tsunami de bere de 4,6 metri înălțime care a măturat zona.
Un tsunami de bere a măturat Londra cu 200 de ani în urmă
Casele s-au prăbușit, iar locurile de muncă au fost inundate, inclusiv pub-ul Tavistock Arms, unde o chelneriță și-a pierdut viața. În total, opt persoane au murit imediat în urma potopului de bere, iar o a noua persoană a decedat câteva zile mai târziu din cauza intoxicației cu alcool.
În fața străzilor scăldate în bere, sute de oameni au început să adune și să bea lichidul, adoptând o mentalitate de „ce curge nu se risipește”. Chiar și după ce berea a dispărut, mirosul său greu și persistent a rămas în aer timp de luni întregi.
Un „Act al lui Dumnezeu”
Deși originea potopului de bere era clar terestră, accidentul a fost catalogat drept un „Act al lui Dumnezeu” atunci când fabrica de bere a ajuns în instanță. Astfel, proprietarii nu au fost considerați responsabili din punct de vedere legal, însă dezastrul i-a costat echivalentul modern a 1,25 milioane de lire sterline, la vremea aceea, aproximativ 23.000 de lire, potrivit IFL Science.
După dezastru, unii dintre supraviețuitori și-au expus rudele decedate pentru a strânge fonduri, o activitate care a devenit atât de populară încât, la un moment dat, podeaua unei expoziții s-a prăbușit sub greutatea mulțimii, trimițând oamenii într-un subsol plin de bere. Poate părea ciudat în zilele noastre, dar astfel de expoziții morbide erau la mare căutare atunci. În Paris, mulțimile se adunau pentru a vedea „femeia tăiată în două” sau alte astfel de curiozități la Le Musée de la Mort, situat chiar lângă Catedrala Notre-Dame.
Vă recomandăm să citiți și:
Masacrul legionar de la Jilava, cele mai odioase crime din istoria României
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”