Home » Istorie » Un exemplar dintr-o specie demult dispărută, descoperit în permafrostul siberian

Un exemplar dintr-o specie demult dispărută, descoperit în permafrostul siberian

Un exemplar dintr-o specie demult dispărută, descoperit în permafrostul siberian
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.11.2024

În 2020, carcasa mumificată a unei pisici cu dinți sabie a fost descoperită înghețată în Abyisky ulus din Republica Sakha, Rusia. Un nou studiu, publicat în revista Scientific Reports, arată că pisica era un pui de Homotherium latidens, un gen dispărut aparținând subfamiliei Machairodontinae.

Pisicile cu dinți de sabie au populat America de Nord, Eurasia și Africa în timpul epocilor Pliocen și Pleistocen, în urmă cu aproximativ 4 milioane – 12.000 de ani.

Exemplarul găsit în Abyisky ulus datează de la 31 808 ± 367 de ani î.Hr. și a fost conservat în permafrost. Acest mediu înghețat constant permite conservarea resturilor organice timp de zeci de mii de ani.

Carcasa mumificată a fost descoperită în Rusia

Unii oameni de știință sugerează chiar că acest proces de conservare ar putea fi, teoretic, indefinit.

Cercetătorii au recuperat capul și partea anterioară a corpului până la marginea caudală a toracelui, împreună cu oase pelviene incomplete articulate cu femurul și oasele tibiei.

Corpul este acoperit cu blană scurtă, groasă, moale, maro închis, cu păr lung de aproximativ 20-30 mm, scrie HeritageDaily.

O analiză axată pe caracteristicile craniene și dentare sugerează că pisica avea în jur de 3 săptămâni în comparație cu puii de leu de vârstă similară.

Pisica avea în jur de 3 săptămâni

În plus, noile perspective asupra stadiilor de dezvoltare juvenilă a craniului și a membrelor au aruncat lumină asupra ontogenezei postnatale timpurii.

„Studiul mumiei puiului de Homotherium latidens a permis pentru prima dată observarea blănii, a formei botului, a formei și poziției pavilionului auricular, a morfologiei deschiderii gurii și a planumului nazal”, au scris autorii cercetării.

Pentru prima dată în istoria paleontologiei, aspectul exterior al unui mamifer dispărut, fără egal în fauna actuală, a fost examinat direct.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un fizician crede că a găsit ecuația mișcărilor pisicilor

Misterul „mumiei care țipă” ar fi, în sfârșit, rezolvat

Babuinii din Egiptul Antic erau crescuți în captivitate înainte de a fi mumificați

Cum au ajuns șoarecii mumificați pe vulcanii din deșertul Atacama?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase