O legătură necunoscută până acum, dezvăluită de obiecte incașe misterioase
Timp de peste un mileniu, multe popoare andine au folosit un obiect numit „khipu” (scris și „quipu” și pronunțat „key-poo”) pentru a înregistra și comunica informații.
Khipu-urile erau confecționate din corzi sau șnururi cu noduri legate în ele. Iar experții înțeleg că multe dintre aceste noduri, dar nu toate, erau folosite pentru a reprezenta numere.
Într-un nou studiu, cercetătorii au ajuns la o legătură numerică între două khipus importante din istorie – primul fiind cel mai mare khipu cunoscut vreodată, iar celălalt unul dintre cele mai complexe.
Deși khipusurile au fost utilizate în epoci anterioare, acestea au fost deosebit de importante pentru Imperiul Inca, care a durat din jurul anului 1438 d.Hr. până în 1532 d.Hr. (atunci când imperiul a fost cucerit de spanioli). Deoarece incașii nu au lăsat nicio înregistrare scrisă, se consideră că khipusul a fost principalul lor sistem de comunicare și păstrare a documentelor.
Khipus-urile erau în general confecționate din bumbac sau din fibre provenite de la camelide (grupul de animale care include cămilele, lama și alpaca). Aceste materiale puteau fi vopsite sau lăsate în culori naturale.
Unele khipus includ chiar fibre vegetale, în timp ce altele încorporează păr uman.
Cel mai mare khipu cunoscut vreodată
Se pare că producătorii de khipu special instruiți au luat decizii foarte deliberate atunci când au construit aceste instrumente de păstrare a datelor. Aceste decizii se refereau la culorile utilizate, direcția de filare și de întindere a fibrelor cordonului, distanța și tipul accesoriilor cordonului, precum și structura și poziția nodurilor. Primii cronicari spanioli au scris despre diferitele aplicații numerice ale khipu, printre care se numărau inventarierea depozitelor, recensământul populației și obligațiile fiscale și tributare.
Timp de mai bine de un secol, cercetătorii au studiat caracteristicile khipu în speranța că pot apărea modele dintr-o perspectivă colectivă. În ultimele decenii, datele lor au fost digitizate, fiind acum disponibile gratuit prin intermediul Open Khipu Repository și Khipu Field Guide.
Pentru această cercetare, s-au analizat datele de la două khipus găsite în nordul Chile și înregistrate pentru prima dată de etno-matematicianul Marcia Ascher și antropologul Robert Ascher în anii 1970.
Unul dintre acestea este cel mai mare khipu găsit vreodată – se întinde pe o lungime de peste cinci metri și cuprinde mai mult de 1.800 de coarde. Celălalt khipu are aproape 600 de coarde în aranjamente complicate, scrie ScienceAlert.
Ambele khipu foloseau corzi „separatoare” roșii/albe pentru a separa grupurile de zeci sau de șeptari. Cel mai mare khipu a fost împărțit în zece grupuri, fiecare grup având șapte corzi. Khipu-ul mai mic a fost împărțit în șapte grupuri, fiecare grup având zece corzi (și multe corzi auxiliare).
Cea mai complicată conexiune numerică între khipus realizată până în prezent
După examinarea și manipularea datelor, s-a descoperit că, de fapt, khipu mai mic și mai complex este un rezumat și o realocare a informațiilor din khipu mai mare. Cu alte cuvinte, cele două khipuri înregistrează aceleași date, dar le reprezintă diferit.
Aceasta este cea mai complicată conexiune numerică între khipus realizată până în prezent. Ea a fost posibilă doar datorită disponibilității datelor și a instrumentelor digitale care facilitează căutarea modelelor – și care nu ar fi fost disponibile pentru Marcia Ascher în anii 1970.
Experții cred că doar o mică parte din khipus-urile realizate de-a lungul istoriei au supraviețuit. Acest lucru se datorează în parte faptului că instituțiile care le-au folosit au devenit în cele din urmă fie învechite, fie au folosit alte mijloace de înregistrare după cucerire, în combinație cu un climat care nu era ideal pentru conservarea textilelor.
În prezent, au mai rămas aproximativ 1.600 de khipus, care se află în principal în colecții din America și Europa. Mai puțin de jumătate dintre acestea au caracteristicile salvate digital în baze de date de cercetare.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Atahualpa, ultimul împărat incaș
O boală eradicată în zilele noastre a fost găsită pe scheletele copiilor incași
Ce plante folosesc urmașii incașilor pentru medicina tradițională?
Opt mumii și obiecte pre-incașe, dezgropate în timpul unor lucrări la rețeaua de gaze din Peru