Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor
Cu milioane de ani în urmă, dinozaurii cutreierau Pământul, lăsând în urmă o moștenire încrustată în rocă. Fosilele lor ne-au oferit o privire asupra formei fizice, a speciilor, a trăsăturilor și chiar a stilului de viață. Iar toate acestea ne oferă indicii și despre sunetele dinozaurilor.
Deși putem să ne imaginăm cum arătau, sunetele dinozaurilor rămăseseră un mister.
Acum, un nou studiu sugerează că aceste rămășițe fosilizate ar putea oferi indicii și despre sunetele acestor creaturi uriașe. Cercetători de la Universitatea din New York (SUA) au creat un instrument unic, asemănător unei țevi, inspirat de creasta distinctivă a unui dinozaur.
„Am fost fascinat de animalele gigantice încă din copilărie. Petreceam ore întregi citind cărți, uitându-mă la filme și imaginându-mi cum ar fi dacă dinozaurii ar mai exista astăzi”, a spus Hongjun Lin, autor al studiului.
„Abia în facultate mi-am dat seama că sunetele pe care le auzim în filme sunt complet fabricate, folosind sunete de la animale moderne. Atunci am decis să explorez mai profund cum ar fi sunat cu adevărat dinozaurii”, a adăugat Lin.
Cum emiteau sunete unii dinozauri?
Echipa s-a concentrat în mod special pe Parasaurolophus, un dinozaur cu bot de rață care a trăit acum 70-80 de milioane de ani. Acești uriași ajungeau la o înălțime de aproximativ 5 metri și cântăreau între 2.700 și 3.600 de kilograme.
Ce le-a atras cel mai mult atenția cercetătorilor a fost creasta unică a lui Parasaurolophus, o structură osoasă curbată ce ieșea din craniul unor specii de dinozauri.
De-a lungul timpului, creasta a fost un mister pentru paleontologi. Unii au presupus că ar fi servit drept „super nas” sau un aparat respirator subacvatic.
Studii recente asupra fosilelor de Parasaurolophus sugerează, însă, că această creastă era utilizată cel mai probabil pentru producerea sunetelor. Tuburile goale din interiorul crestei indică faptul că acestea funcționau ca niște camere de rezonanță, amplificând vocalizările dinozaurului, scrie Interesting Engineering.
Un aparat simplu care imită sunetele dinozaurilor
Pentru a înțelege proprietățile acustice ale crestei, Lin a creat un model fizic care reflectă această structură. Modelul constă din tuburi aranjate similar camerelor goale din creasta reală, suspendate delicat cu fire de bumbac. Un mic difuzor introducea vibrații sonore, iar un microfon capta frecvențele rezultate.
Modelul, botezat de către cercetători „Linophone” nu este o replică exactă a crestei de Parasaurolophus. „Am vrut ceva simplificat și ușor de modelat și construit. Scopul meu final este să recreez sunetul Parasaurolophusului”, a explicat Lin.
Primele descoperiri sugerează că dinozaurul folosea creasta pentru „rezonanță”, asemănător modului în care păsările moderne își folosesc crestele pentru amplificarea sunetelor.
Acest model fizic oferă o reprezentare tangibilă a unui model matematic aflat în dezvoltare, care va simula sisteme reale prin ecuații și algoritmi. Pe partea mai distractivă, Lin intenționează să creeze o extensie software care să le permită oamenilor să experimenteze cu sunetele dinozaurilor și să le integreze în compoziții muzicale.
Dispozitivul a fost prezentat la reuniunea virtuală a Acoustical Society of America, ediția 187.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Când au fost strămoșii oamenilor la un pas de dispariție?
O nouă cercetare sugerează că încă nu am găsit toate orașele mayașe
O mumie misterioasă din Australia s-a dovedit a fi o prințesă
Un studiu sugerează că prima roată a fost inventată în Munții Carpați