O structură din sud-vestul Angliei, numită Sala Regelui Arthur, nu este medievală, așa cum se credea până acum, ci datează de peste 5.000 de ani, din perioada Neolitică, sau Noua Epocă a Pietrei, potrivit arheologilor. Asta înseamnă că structura este cu mii de ani mai veche decât perioada în care se spune că ar fi trăit regele legendar și cavalerii săi.
Cercetătorii care au participat la recentele săpături de la Sala Regelui Arthur (King Arthur’s Hall), o structură dreptunghiulară neobișnuită din Bodmin Moor, în Cornwall, au utilizat mai multe tehnici de datare pentru a stabili că aceasta a fost construită cu între 5.000 și 5.500 de ani în urmă.
Rezultatele contrazic ideea că structura ar avea vreo legătură cu Arthur, care ar fi trăit în secolele al V-lea sau al VI-lea d.Hr., deși majoritatea istoricilor consideră că acesta nu a existat cu adevărat, ci a fost un personaj fictiv medieval, inspirat din povești tradiționale.
„Având în vedere că monumentul este cu 4.000 de ani mai vechi decât se credea, trebuie să-l analizăm în contextul peisajului preistoric al Bodmin Moor”, a declarat Tim Kinnaird, geocronolog la Universitatea St Andrews (Scoția).
Kinnaird, specialist în luminescență stimulată optic (OSL), o metodă care poate estima momentul în care anumite minerale au fost expuse ultima dată la soare, a combinat rezultatele OSL cu alte tehnici de datare, precum datarea cu radiocarbon a polenului și a ouălor de insecte îngropate, pentru a determina vârsta structurii misterioase.
Sala Regelui Arthur nu este singura structură neolitică asociată cu Arthur. Piatra lui Arthur (Arthur’s Stone), un mormânt camerat vechi de 5.700 de ani din Herefordshire, este de asemenea legat de legendele medievale, una dintre ele susținând că un gigant care s-a luptat cu Arthur a căzut și a lăsat o amprentă a cotului său pe mormânt.
Situată într-o zonă izolată a Bodmin Moor, King Arthur’s Hall este o structură solitară dreptunghiulară, formată dintr-un val de pământ și piatră de aproximativ 21 pe 49 de metri, cu 56 de pietre în picioare pe partea interioară a valului, explică Live Science.
Inițial, agenția guvernamentală Historic England a clasificat structura drept un țarc medieval pentru animale, dar pietrele sale și orientarea nord-sud au sugerat că ar putea fi preistorică. Noile tehnici de datare au confirmat că structura a fost construită în mileniul IV î.Hr., în perioada Neolitică, ceea ce o face mai veche decât cele mai vechi părți ale Stonehenge.
Kinnaird a mai spus că structura este doar unul dintre numeroasele monumente preistorice din Bodmin Moor, sugerând că o comunitate activă din perioada Neolitică a creat acolo un peisaj bogat în monumente, incluzând incinte pe dealuri, precum Rough Tor, pietre în picioare și „long barrows” (morminte alungite).
Situl Bodmin Moor este de mult timp asociat în legende cu Bătălia de la Camlann, considerată ultima luptă a lui Arthur. Potrivit textelor medievale galeze, Arthur și cavalerii săi s-au luptat acolo în secolul al VI-lea împotriva rebelilor conduși de Mordred, un personaj descris fie ca nepotul, fie ca fiul nelegitim al lui Arthur. Legendele spun că Mordred a fost ucis, iar Arthur, rănit mortal, a fost dus pe o barcă magică spre insula mistică Avalon.
Denumirea romantică din secolul al XVI-lea, King Arthur’s Hall, reflectă fascinația comunității pentru originile necunoscute ale structurii. „Este un loc considerat de comunitatea din Bodmin Moor drept ceva antic și misterios, asemenea altor situri atribuite lui Arthur”, a declarat Pete Herring, președintele Cornwall Archaeology Society.
O mumie înghețată dezvăluite că rinocerii lânoși aveau cocoașă
Noi analize ADN „sfidează” arheologii! Victimele de la Pompeii nu sunt cine s-a crezut până acum
Originea limbajului scris, dezvăluită de artefacte mesopotamiene vechi de 5.500 de ani
Un schelet bizar din Belgia conține oase de la 5 oameni cu o vechime de 2.500 de ani